Share |

Не отлагайте смяната на личните документи

Дирекция "Български документи за самоличност" на МВР за пореден път призова гражданите да не отлагат смяната на личните си документи и да се възползват от лятното време, когато няма наплив за подаване на заявления.

Дирекцията отчита спад в броя на приетите заявления за лични карти през изминалата седмица и припомня, че заявление за подмяна на лична карта може да са подаде и преди изтичане на срока на нейната валидност.

След повишена активност на гражданите в началото на юли в момента се наблюдава спад на подадените заявления за издаване на лични карти, уточняват от дирекция "Български документи за самоличност".

Очаква се през октомври значително да се увеличи броят на желаещите да сменят документите си, което ще доведе и до опашки в административните звена. Предположението се базира на данните за броя на гражданите, на които им предстои да сменят документите си: за юли те са 49 617, през август - 62 520, септември - 76 164. През октомври обаче броят им значително се увеличава до 168 732, през ноември ще е 231 029, през декември - 266 014, а през януари 2012 г. - 269 417.

МВР припомня, че не се предвижда удължаване на валидността на личните карти, изтичащи през 2011 г., т.е. в срок до 30 дни от датата на изтичане на тяхната валидност гражданите следва да подадат заявление за издаване на нови.

eXTReMe Tracker