Модерната апаратура за диагностика в Разлог

Най-модерният дигитален рентгенов апарат е закупен за нуждите на отделение по образна диагностика към МБАЛ - Разлог по Програмата за отпускане на безвъзмездна помощ за проекти на местно равнище между Посолството на Япония в България и „МБАЛ-Разлог” ЕООД.

Японското посолство предостави безвъзмездно 74 500,00 евро за закупуването на рентгеновия апарат. Основен инициатор за реализиране на проекта е Община Разлог и срещна подкрепата на общините Банско, Белица и Якоруда. Четирите общини, чието население е над 56 000 души и се обслужва от болницата в Разлог съфинансираха проекта за закупуване на рентгеновия апарат, чиято стойност е 117 537,00 евро и за извършване на ремонт на помещение, в което е разположен.
Инж. Красимир Герчев кмет на Община Разлог и д-р Божидар Велев управител на МБАЛ – Разлог лично посрещнаха Негово Превъзходителство Г-н Макото Ито Посланик на Япония в Република България, който присъства на тържествена церемония по реализирането на проекта за закупуване на нов дигитален рентгенов апарат и откриване на ремонтираното помещение. По българска традиция бе отслужен водосвет, след което гостите бяха почерпени с питка и мед.

„Удовлетворен съм от реализирането на този проект. Това е завършека на една съвестна инициатива между община Разлог и МБАЛ - Разлог. Получихме съдействие за реализирането на проекта от общините Банско, Белица и Якоруда. Изказвам своята благодарност към хората от Япония, защото в един тежък момент те помогнаха на България в частност на Разложкия регион. Чувствам се горд, че успяхме да реализираме този проект на 100 %. Хората ползват апаратурата, която дава на лекарите изключителни възможности да поставят своята диагностика.”, каза инж. Красимир Герчев кмет на Община Разлог.
„Това е нова, най-съвременна рентгенова апаратура и аз съм щастлив, че хората от Разложкия регион ще ползват тази най-съвременна апаратура. Рентгеновата апаратура е абсолютно необходима за диагностициране на заболявания и при счупване на крайници.

Новата рентгенова апаратура позволява да се направят прецизни анализи и образна диагностика, която ще бъде от полза на всички, които ползват тази апаратура и най-вече на болните.”, допълни посланика на Япония в Република.
Новият дигитален рентгенов апарат осигурява безопасност на пациентите и обслужващия персонал, работещ с рентгеновата апаратура, позволява запазването и увеличаването на броят на клиничните пътеки, по които болницата работи със Национална здравно-осигурителна каса. Осигурява се ефективност и качество на медицинските услуги за населението на четирите обслужвани общини, създадат се условия за превенция на здравето, както и за ранна и точна диагностика. Очаква се постигането на допълнителни резултати като подобряването на работния процес в болницата чрез намаляване на времето за процесиране на рентгеновите снимки, намаляване на разходите за ремонт на апаратура.

Инж. Красимир Герчев и Негово Превъзходителство Г-н Макото Ито обсъдиха нови възможности за реализиране на съвместни проекти в сферата на образованието, спорта и културата. Кметът на община Разлог подчерта своята признателност, като посочи, че оценява високо приятелството и безрезервната подкрепа на японския народ. Градоначалникът изказа и своите съболезнования и съчувствие към семействата и близките на пострадалите в катастрофалното земетресение и разрушителното цунами в североизточната част на Япония.

Инж. Красимир Герчев поднесе символичен подарък, кукер – символ на традициите на Разлог на Негово Превъзходителство Г-н Макото Ито. „Искам да посетя региона, колкото се може повече пъти. Разлог има много чист въздух и чудесен климат.”, каза на тръгване от Разлог Негово Превъзходителство Г-н Макото Ито Посланик на Япония в Република България.