Днес е Игнажден

Днес Българската православна църква отбелязва Игнажден - деня, в който се почита паметта на свети Игнатий.

Според народните обичаи на Игнажден започват коледните празници, тъй като се вярва, че на този ден започват родилните мъки на Божията майка, които продължават до коледната нощ.

Характерен за празника е обичаят полазване. По това кой човек пръв влезе в дома ви сутринта се гадае за здравето, плодородието и имането през годината. Ако се случи първият гост (полазник) да е добър и богат, то и годината ще е плодоносна. Не се иска и не се дава нищо назаем.

Според народните вярвания днес жените не трябва да похващат никаква домашна работа, за да забременяват и раждат лесно.

Свещеномъченик Игнатий Богоносец бил ученик на св. Йоан Богослов. По-късно става епископ на Антиохийската църква, където пръв въвежда пеенето на божествените песни на два клира (хора), прието впоследствие и от другите християнски църкви. Паството му го нарича Богоносец, защото той самият казвал, че "носи Бога в себе си, в душата си". Осъден е на смърт от римския император Траян заради верските си убеждения. Загива мъченически, разкъсан от лъвове.

Имен ден днес празнуват Игнат, Игната, Игнатий, Игно, Ингьо, Иго, Игон, Ига, Игнатка, Игне, Искра, Пламен, Пламена, Огнян, Оги, Огнемир, Огнемира.