Share |

Боговете на виното слизат в Илинденци и коронясват за 20-ти път Цар на лозето

На 4 февруари за 20-а поредна година Община Струмяни организира празник на виното

Магнетично и благословено е малкото село Илинденци, в което на 4 февруари за 20-а поредна година Община Струмяни организира празник на виното. Празникът традицинно започва в 10:30 на площада и се пренася в подножието на Пирин, от чийто върхове слизат при хората боговете на виното Сабазии, Загрей, Дионис, Бакхус и св. Трифон.
Това са боговете на фригийците, траките, гърците, римляните и християните, на различните народи, населявали благословената и слънчева, благодатна на вино земя. С тях върви и мома Кераца, кръстена на прочутата керацуда - уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в района. Особено благодатна е земята на Илинденци за кехлибареното и нежно вино, чийто лозови масиви са в най-слънчевия край на България, заобиколени от природно-феноменални скални образувания.
Свитата на боговете и красивата Кераца е придружена от шумни вакханки и спират в м. Валоги, където изпълняват ритуала Розалии – преливат вино върху огън и според големината на пламъка се гадае дали ще бъде плодородна годината.
След зарязването на лозята, честването продължава с дегустация на вина от лицензирани дегустатори. На тържествена церемония с венец от лозови клонки и гроздове ще бъде коронясан и тазгодишният Цар на лозята и ще бъдат обявени победителите в конкурсите за най-добри вина от последната реколта.
„ Празникът на виното е уникален. – казва кметът на община Струмяни Емил Илиев. Той е побрал в себе си тайнствата на историята, той е почит към даровете на земята ни и същевременно е с поглед към настоящето и бъдещето на хората от общината, защото лозарството и винопроизводството могат да се превърнат в печеливш бизнес. Вече има няколко изби, които произвеждат елитни сортове вина, но има още неизполвани възможности. Празникът на виното е уникален и с това, че се организира от хората от Илинденци, които с радост се превъплъщават в любимите си богове и персонажи. Земята на община Струмяни е плодородна и красива, с възможности за инвестиции и туризъм, това е бъдещето на нашата земя, благословена от боговете.”
Празникът на виното продължава с народно веселие.

eXTReMe Tracker