Share |

Висока лавинна опасност в Бодрост

Разчистването на пътя към момента е невъзможно

На заседание на кризисния щаб, ръководено от кмета Атанас Камбитов, рано тази сутрин се разгледа становището на Планинска спасителна служба относно падналата на 7 февруари лавина върху пътя до курорта „Бодрост“. От службата констатират „висока лавинна опасност“ и риск от свличане на втора, по-голяма от предишната, лавина, на същото място. В тази ситуация всяка работа на тежки машини, техника и екипи, може да предизвика повторно бедствие и да изложи на опасност живота и здравето и спасителите.
При разгледания вариант за изкуствено предизвикване на втора лавина и с оглед метеорологичните прогнози, експертите предвиждат опасност от запушване със снежна и земна маса на коритото на реката, което допълнително би усложнило ситуацията.
На този етап има план за действие при всяка ситуация, която може да възникне на мястото.
Тежките почистващи машини и аварийните екипи се поддържат в пълна готовност за работа и при положително становище на експертите, действията по почистването могат да започнат незабавно. Проучва се възможността за прокарване на алтернативен маршрут до курорта.
Участие в заседанието на щаба взеха зам.кметът, инж. Стоян Благоев, областният управител, Костадин Хаджигаев, зам.- областният управител, Бисер Михайлов, представители на Планинска спасителна служба, Басейнова дирекция, общинската администрация и други.

eXTReMe Tracker