Share |

Студентският протест в Благоевград се увенча с пълно фиаско

Десетина студенти се опълчиха срещу по-високите такси

Студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски” трябваше днес да излязат на протест срещу по-високите семестриални такси и ниското качество на образованието в най-голямото висше училище в Югозапада. На инициативата обаче се отзоваха едва десетина младежи, недоволни от предвиденото за началото на следващата година увеличение на таксите. До вчера в социалната мрежа Фейсбук готовност да се включат в протеста са заявили над 2 200 души.

Семестриалните такси в Югозападния университет “Неофит Рилски” ще бъдат повишени от следващата учебна година. Решението на университетското ръководство предизвика всеобщото неодобрение на студентите.

Увеличенията варират от 50 лева на година за специалности от направление “Изкуства” до 90 лева на година за специалностите право, политически науки, психология, икономика, туризъм и административно управление. С около 38 лева ще се увеличи семестриалната такса за едни от най-желаните специалности в учебното заведение – филология, философия, история и социология. Някои от преподавателите имат свое виждане относно формирането на семестриалните такси.

Едва десетина студенти излязоха на протест пред сградата на университета днес. Имаше и такива, които смятаха, че няма пола от подобни инициативи.
Синхрон: студент
Според ръководството на висшето училище негодуванието на младите хора е неоснователно, тъй като дори и новите такси са едни от най –ниските в страната.

eXTReMe Tracker