Share |

Преглед на печата

Акценти от регионалния печат

в."Струма"

Джудисти от Белица ранени в катастрофа преди състезание

Треньорът на клуба по джудо и самбо “4-те лапи” /Белица/ Муса Вехо и 14-годишните му възпитаници Хасан Тупев и Цветан Банков лежат в пазарджишката болница след катастрофа край Белово. Тримата са без опасност за живота, нямат счупвания, но пораженията им налагат да са под лекарски контрол. Те пътували за държавния юношески шампионат по джудо в София с управляван от наставника ван “Хюндай”, но се блъснали в тежкотоварен камион “КамАЗ”. В автомобила били и тийнейджърите от белишкия тим Ибрахим Ибрахимов, Муса Аянски и Юсеин Тупев, които обаче се отървали с по-леки наранявания и нямат нужда от стационарно лечение. Карах с нормална скорост, когато един “КамАЗ” ни засече, без да сигнализира с мигач, подхлъзна се и ние се ударихме в него, разказа М. Вехо по телефона от болничното легло вчера. Аз съм с натъртвания, ставам от леглото, но ми е трудно. Хасан Тупев имаше изкълчване, но мястото беше наместено успешно, а Цветан Банков има повърхностна рана. Още не знам кога ще ни изпишат, допълни М. Вехо.

Сестрата на съсобственика на “Агромах” Методи Бачев - Миглена, стана глас на губернатора К. Хаджигаев

Миглена Бачева - сестра на съсобственика на мощната строителна фирма “Агромах” Методи Бачев, е новият пиар на управителя на Благоевградска област Костадин Хаджигаев. До миналата седмица блондинката беше старши експерт “Културни дейности” в община Благоевград, където започна преди няколко години в екипа на екскмета Костадин Паскалев. По настояване на брат си Методи намирането на работа бе “бартерът”, срещу който Миглена се съгласи да напусне Испания и да се върне в родината. Мястото на пиар в областта се оваканти преди 2 години, когато от поста бе освободена журналистката от в. “Труд” Светлана Василева. Още със сядането в губернаторското кресло настоящият управител Костадин Хаджигаев си постави за цел да намери човек, който да зарежда с новини сайта на областта. До момента с тази дейност бе натоварен секретарят на областната администрация Диана Атанасова.

Фирма "Динатстрой" на съветника Д. Урдев и В. Миладинов съди собственика на ПФК "Пирин" Е. Наков

С иск за 63 000 лв. строителната фирма "Динатстрой" ООД на общинския съветник Димитър Урдев и експарламентариста Васил Миладинов вкара в съда собственика на ПФК "Пирин" /Бл/ АД Емил Наков. Двамата бивши акционери във фалиралия футболен клуб настояват съдът да осъди Наков и Ивайло Червилов да им върнат 63 000 лв., които по-рано те им дали под формата на заем. В съда фирмата се представлява от Васил Миладинов. Договорът за заем между "Динатстрой" ООД и ПФК "Пирин" /Бл/ бил сключен на 5 януари 2009 г. - по времето на Николай Галчев, когато изпълнителен директор на клуба беше Христо Дундалов. Дни по-късно по банковите сметки на клуба били преведени 63 000 лв. Според договора от ръководството на футболния клуб трябвало да върнат парите на "Динатстрой" най-късно до 30 септември ведно с начислената лихва от 3547 лв. От "Пирин" АД обаче не върнали и стотинка. На няколко пъти длъжниците били поканени доброволно да разчистят сметките си, но това така и не станало. Любопитно е становището на Наков и Червилов по делото - двамата оспорват иска и твърдят, че той е нищожен и противоречи на закона, тъй като договорът е сключен от лице без представителна власт. Категорични са още, че подписалият договора нямал правомощия да сключва такъв от името и за сметка на клуба, както и да поема финансови задължения към трети лица. От "Динатстрой" пък поясняват, че договорът е бил подписан от председателя на управителния съвет тогава Малин Халачев. Финансовата каша предстои да бъде разрешена в съда. Делото се разглежда от окръжния съдия Росен Василев. Сред кредиторите на фалиралия "Пирин" през 2009 г. бяха Николай Галчев, хотел "Кристо" на бизнесмена и съветник Христо Ковачки, лизингови къщи, още няколко хотела, НАП и т.н. Конкретно договорът с фирмата на Урдев и Миладинов беше сключен под принудата на акционерите от групировката Г-15. В момента, в който клубът претърпя крах и изпадна в "Б" група, от "Бъдеще за "Пирин" излязоха с изявление, че пред тях въпросните заеми, включително и този от фирмата на Миладинов, са били "представени като юридическа хватка, за да се избегнат данъци, а тези пари били задължителни вноски, които акционерите трябвало да вкарат във футболната каса".

в."Вяра"

5-има кюстендилци блокирани в Ирак

Петима кюстендилски роми вече два месеца стоят блокирани в град Тал Афар в Северен Ирак, сигнализираха техни роднини. Кюстендилците заминали да търсят препитание зад граница на 6 октомври миналата година. Чрез фирма посредник получили и тримесечни договори, с които се включили в строителството в Ирак. Групата обаче останала без пари, документи и личен багаж, след като избухнал пожар в газовата инсталация на фургона им, в близост до строителна площадка, на която работят Блокираните нашенци Йосиф Димчев, Боян Иванов, Асен Александров, както и братята Стефан и Добрин Симеонови са част от 50-членна група, заминала за далечен Ирак. Те са наети като строителни работници от местен посредник на име Хаят. На ромите им били осигурени работа и подслон, получавали редовно възнагражденията си, разказаха техни близки. Проблемът настъпил след пожара. Вече втори месец петимата от кюстендилския квартал „Изток” търсят начин да се приберат по домовете си, където са вече останалите от 50-членната група. Липсата на документи възпрепятства ромите при преминаването на турската граница и те са върнати обратно в Северен Ирак. По телефона Добрин Симеонов, един от петимата останали в чуждата държава, сподели, че проблем също представлявала и езиковата бариера. След войната в Ирак пък няма българско посолство, където ромите да потърсят съдействие за решаването на проблема. Следващата стъпка, която ще бъде предприета в тази посока, е близките на петимата роми да потърсят помощ в България, информирайки за ситуацията Министерството на външните работи.

Италианци оставиха 200 жени без работа и заплати

Близо 200 работнички от италианската шивашка фирма „Стратос” в Дупница не са получавали заплати от м. декември миналата година. В началото на този месец предприятието, намиращо се в сградата на бившия завод “Марена” в квартал “Спартак”, останало и без ток. Това наложило пускането на работничките в принудителен отпуск - платен или неплатен, в зависимост от това какъв отпуск имат да получават. Заради неизплатените им вече три месеца заплати вчера шивачките се събраха пред фирмата, за да искат парите си и отговор на интересуващите ги въпроси. До импровизирания протест се стигнало, след като от 13 февруари досега не получавали никакви обяснения от управителя на “Стратос”. С обещания, че ще им изплатят възнагражденията следващия ден или другата седмица, хората дори били връщани от фирмата. Вчера сутринта работничките са сигнализирали за случая в Инспекцията по труда в Кюстендил. Във фирматa бе и председателят на Регионалния съвет на КНСБ Тодорка Дамянова. Тя обясни, че е разговаряла с италианеца Фратини, който имал връзка с “Пента къмпани” - фирмата майка на „Стратос”. Фратини казал, че „Стратос” е в доста критично състояние, както и че до края на тази седмица му предстоят две срещи в Италия, на които щяло да се разбере дали “Стратос” ще фалира, или ще получи поръчки и ще продължи да работи. Дадено било и обещание, че при фалит Фратини смята да устрои на работа в друго шивашко предприятие в Дупница, което смятал да купи, поне половината от заетите в “Стратос”. За закъсалата фабрика чужденецът казал, че положението е такова заради 120 хил. лв. дълг. Борчът е на врачанската фирма “Сити Ай”, за която са шили в “Стратос”, а тя не им платила. “Оказа се, че Инспекцията по труда не може да направи проверка във фирмата, тъй като тя официално не работи”, допълни Тодорка Дамянова. Работнички обаче разказаха, че до излизането им в принудителен отпуск са изпълнявали големи поръчки. Те са шиели екипи за мотористи за износ в Италия, всеки от екипите струвал 600 евро. Четирите бригади от по 50 души изработвали по 200 униформи дневно, което е 120 000 евро оборот на ден. Стана ясно още, че месечната заплата на шивачка във фирма “Стратос” е около 340-350 лв.

Хванаха родния Брад Пит да кара пиян лукс БМВ с пренабити номера на Е-79

Дупнишки полицаи заловиха българския Брад Пит да управлява луксозно БМВ с пренабити номера, при това пиян, на главен път Е-79. Служители на реда казаха, че именно по този начин – като родния Брад Пит, се представил пред тях 25-годишният Стоян Колев. Нещо повече, роденият в Бургас нарушител допълнил, че е изгряваща кинозвезда в Холивуд и му предстои да се снима в продукцията „Транспортьорът 4”. Водачът е шофирал във видимо нетрезво състояние БМВ, 7-а серия, от 2005 г. Също така Колев бил и без документи за автомобила с пренабити номера, както и без шофьорска книжка. Нарушителят бил искрен, че през нощта е пил в столично заведение и искал да продължи своето парти в зимния курорт Банско. За нещастие обаче “бъдещата звезда” била спряна за проверка край Дупница и купонът бил прекъснат. Колев обаче бил категоричен, че ще стигне до Банско с такси. „Направени са всички необходими проверки. Дрегерът е отчел наличието на 0,33 промила алкохол в издишания от шофьора въздух. По всяка вероятност обаче лицето не е употребило наркотици. Продължаваме работа по случая и ще проверим това, което е заявил водачът пред колегите. Също така ще направим всичко, което трябва за да установим на кого точно е автомобилът”, заяви пред „Вяра” началникът на РУП - Дупница главен инспектор Борислав Динев.

eXTReMe Tracker