Парад на петлите на връх Великден в Симитли

Община Симитли организира първия по рода си парад на петлите. Навръх Великден на площада в град Симитли ще се съберат десетки пернати, които ще демонстрират чар и грация. Идеята е да се обогати празничната програма, организирана ежегодно за Великден. Нетрадиционният парад е провокиран от вечния спор „Кое е първо? Яйцето или кокошката?” и факта, че в защита на която и да е от теориите всеки забравя колко важна роля за популацията на пернатите и появата на пиленца имал петела.
На 16-ти април, на площада в град Симитли за първи път ще се съберат петльовци от цялата община. А за най-гласовития, най-перестия, най-екзотичния и най-атлетичен петел ще има медали. Право на участие има всеки мъжага от кокошарник в община Симитли, казват организаторите.
Парадът на петли е част от атракциите и изненадите в празничния 16-ти април. Преди дефилето на петли, деца ще се състезават с колела по трасе с препятствия. Състезанието е за майсторско каране с „опасен товар” (сурови яйца), а право на участие имат само деца, които искат да спечелят ново колело.
Веднага след петлите е традиционната борба с Великденски яйца, след което мъже ще мерят сили в състезание за теглене на яйце-гигант. Предизвикателства има и за дамите- Надиграване с ръченица.
Веднага след Великденските игри, самодейните танцови състави и изпълнители от община Симитли са подготвили двучасов спектакъл.

Кулминацията на празничната програма за Великден в община Симитли е на 14.април. На Велики четвъртък, по традиция ще бъде представена „Красотата на българската Великденска трапеза”- изложба – базар - от бабините рецепти за домашен козунак до модерните писани яйца с кристали. А децата от община Симитли ще окичат с декоративни пилета, яйца, петлета площадните дръвчета пред сградата на общината.
В четвъртък е и официалното откриване на новия социален център в община Симитли- Център за настаняване от семеен тип за лица с психични разстройства.