Пернат Великден в Симитли

В община Симитли окичиха с медали най-перестия, най-герестия, най-гласовития, най-атлетичния и най-екзотичния петли на първия по рода си у нас Парад на петлите.

Нетрадиционното дефиле на пернати мъжкари бе провокирано от вечния спор „Кое е първо? Яйцето или кокошката?” и факта, че в защита на която и да е от теориите всеки забравя колко важна роля за популацията на пернатите и появата на пиленца имал петела.

Петелът на Крум Милков от село Брежани е най-гласовитият в Симитлийска община, категорично бе журито.

Най-перестият в цяла симитлийска община е петелът на Красимир Михайлов от Ракитна. Най-екзотичният вид сред мъжкарите в кокошарниците е коприненият петел на Валери Еленков от село Крупник. Градевски петел, на Петър Петров, е най-екзотичният в общината, категорично бе тричленното жури.
Художникът Николай Кашев, ветеринарният лекар Йордан Петров и журналистът Донка Найденова бяха натоварени с нелеката задача да оценяват достойнството на пернатите. Стопаните на отличените петли получиха парична награда, “маскирана” във великденска кошница.

Специалната награда на кмета на общината Апостол Апостолов за цялостно представяне на Петльовия парад взеха петльовците от село Полето.
Всички участници в уникалния парад за пернати си тръгнаха с по 5 килограма жито. Наградата за всеки, изоставил кокошките си за да участва в дефилето, бе осигурена от фирмата на Павел Стоименов “Агро Бел”, зърнопроизводител от село Полето.

28 участници се състезаваха за ново колело с майсторско каране с “опасен товар”. Суровите яйца бяха извозени без драскотина дори по трасето с препятствия от второкласниците Димитър Грозданов и Теодора Христова.
Желаещите да карат ново колело изпочупиха две кори яйца на площада в Симитли в оспорваната битка за голямата награда. От 8- до 15-годишни деца от цялата община караха колела, нахлупени с конусовидни шапки на глава, а на върха беше “опасния товар”. Чието яйце на шапката оцелееше до крайната цел, детето отваряше още едно сурово в лъжичка. И със здрава захапка правеше обратен завой към старт-финалната права.
Успешно се справиха Теодора Димитър Грозданов, които се прибраха у дома с чисто нови колела за Великден.

Атанас Димитров от град Симитли показа най-здрави мускули в състезанието за теглене на яйце гигант. Наско с лекота и най-набързо изтегли 410-килограмовия Великденски символ. Силата си на яйцето гигант изпробваха над 20 мъже от общината.

В надиграването с ръченица, младите моми и невести бяха засрамени от Брежанските баби. Гласовитите и игриви баби от село Брежани единствени се включиха в игривото състезание. Петте приятелки, мераклийки си разделиха голямата награда, която трябваше да отиде при най-игривата симитличанка, издържала най-продължително в ритъма на ръченицата.