Ансамбъл „Светлина” към Американския университет с безплатен концерт в зала „Яворов”

На 26-ти април от 20 часа в зала „Яворов” женският фолклорен ансамбъл „Светлина” към АУБ ще зарадва благоевградската публика с безплатен концерт.

Сред специалните гости на събитието са: Валери Димчев – световноизвестен виртуоз на тамбура, гъдуларят Георги Петров, фолклорният ансамбъл „Бисер” и др.

Дамският фолклорен ансамбъл „Светлина” към АУБ беше основан през 2010 г. от американката Лейси Коуп. В него участват 14 студенти и преподаватели от Американския университет в България, представители на 4 държави - САЩ, Русия, Казахстан и България.

Лейси Коуп е четвъртокурсничка в Американския университет в България и е тазгодишният носител на най-високото отличие на университета – президентския медал. Родом от Калифорния, САЩ, тя се докосва до българския фолклор още в детска възраст. „Моите най-ранни спомени са свързани с уникалния ритъм, хармония и мелодия на българската народна музика, както и с жизнеността на българското хоро. Любовта, която беше породена и подхранвана от тези спомени, е най-постоянното нещо в моя живот”, споделя Лейси. Чрез ансамбъл „Светлина” тя иска да разкрие пред останалите студенти в университета, които идват от 45 държави, красотата и богатството на българския фолклор.
Любимите й песни са „Мари гълъбе” и „Лиляно моме”, а ръченицата е танцът, който винаги я кара да играе, разкрива американката.