Неделчева насърчи Европейската комисия за по-решителни действия в борбата с неравенството между половете

На заседание на Комисията по правата на жените и равенството между половете, заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по правосъдието Вивиан Рединг представи работната програма на Комисията за 2013 г., както и приоритетите по отношение насърчаването на правата на жените.

Българският евродепутат Мария Неделчева (ЕНП/ГЕРБ) отправи въпроси във връзка с четири приоритетни области: насилието срещу жените и действията на европейските агенции; стъпките към по-голямо представителство на жените на ръководни позиции; действията на Комисията по отношение на разликите в заплащането между мъжете и жените и пречките пред европейското гражданство и Европейската година на гражданите.

В отговор на поставения въпрос за Европейската година на гражданите, г-жа Рединг обяви стартирането на публична консултация на 9 май, така че гражданите да имат възможност да изразят своите желания и очаквания и следователно да допринесат за подготовката на програмата за 2013 г. "Идеята е да се даде глас на гражданите, за да ни кажат това, което те искат за тази Европейска година, какви са най-важните дебати според тях и преди всичко това, което те очакват от нас", заяви заместник-председателят на ЕК.

По отношение питането на Мария Неделчева относно крайните срокове за оповестяване на резултатите от публичната консултация "Неравенството между половете в корпоративните бордове в ЕС", комисар В. Рединг се ангажира да представи предложение за правни действия на останалите комисари в началото на есента тази година.

Българският евродепутат повдигна и темата за действията на европейските агенции за борба с насилието срещу жени - Европейския институт за равенство между половете (EIGE) във Вилнюс и Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA) във Виена. По думите на г-жа Рединг двете агенции работят "ръка за ръка с цел да не се върши една и съща работа два пъти и по-скоро да се засилят европейските действия по този въпрос". Тя добави, че Вилнюс и Виена също трябва да си сътрудничат тясно с институциите с цел да се предложат по-добри действия и мерки.

По отношение разликите в заплащането между мъжете и жените, Мария Неделчева посочи липсата на надеждни, сравними и достъпни данни. С цел запълване на съществуващите пропуски по този въпрос, Вивиан Рединг обяви необходимостта от съсредоточаване на работата върху по-голяма прозрачност и така да се насърчи подхода на консултации с всяка засегната страна - синдикати, малки и средни предприятия, корпорации, частни и публични компании и др. Стана ясно, че приоритет за Комисията ще бъде да се гарантира реалното изпълнение на съществуващите мерки и да се идентифицират по-добре конкретните недостатъци на всяка държава-членка и всеки сектор, така че да се действа по възможно най-добрия начин.