5 часа чистиха община Симитли

Близо 5 часа продължи оборката в община Симитли. Днес, когато национална медия ни поведе „Да изчистим България за един ден”, община Симитли реално финализира акцията по почистване, която е стартирала от няколко седмици. Над 600 човека, представители на всички институции и много граждани събираха пилеещите се боклуци под път и над път. Оборката обхвана град Симитли, всички населени места в общината, често посещавани местности в подножието на Пирин и Малешево. Една от емблемите на общината- уникалните Коматински скали и районът около тях вече е по-чист, боклуците край природния феномен събраха група доброволци от фирмата, крупен инвеститор в общината – КВТ Кънстракшън.

В град Симитли, жители, общинари и много граждани пакетираха в чували боклуците, пилеещи се в района над пазара, спирките при главен път Е-79, зад автосервиз „Сапс СПА” и детската площадка при местността „Цветановска”, около стадион „Септември”, пътя за сметището „Джоов андък”, около блоковете в центъра на града, гробищните паркове. Със съдействието на неправителствени организации лъснаха и ромските квартали в град Симитли и в село Крупник. Танцьори от ансамблите и джаз-балета към читалището в Симитли, с танцова стъпка, се включиха в акцията, освен по чистотата, игривите симитличани облагородиха двора на детската градина и дневния център в кв. „Ораново”- окопаха градинките, боядисаха пейките и оградата.

Изключително мащабна бе акцията и по селата, съвестни жители обходиха с чували за смет по план всички пооцапани места в село и край село.

Равносметката: 25 тона боклуци по-малко в община Симитли. И в извозването на събраните боклуци са се включили много частни фирми – доброволци, уточняват от еко-отдела. От общината уточняват, че акцията по почистване в Симитли никога не е била кампанийна. Оборка „за да ни е чисто” се прави поне 2-3 пъти годишно. И цапането все повече намалява. От отдел „Екология” не се отказват от мечтите си, че ще дойде моментът, когато няма да има нужда от такива акции поне в Симитли.