За седмица кандидатите по схемата за придобиване на стаж по ОП „Развитие на човешките ресурси” са се увеличили три пъти

За седмица кандидатите по схема "Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж" по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” са се увеличили три пъти. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов днес по време на представянето на новата структура на Оперативна програма „Конкурентоспособност”. Той апелира към активно участие на бизнеса и безработните младежи по двете оперативни програми, които са свързани помежду си и ще помогнат за намаляването на младежката безработица и повишаването на конкурентоспособнотта на бизнеса. На събитието присъстваха министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

По-рано през деня министър Младенов откри форум на тема „Визия и предизвикателства. Младежка заетост – дискусия – бизнес. Държава. Студенти.Университети.”. Основен приоритет на правителството е да се промени моделът на пазара на труда - от социални помощи към заетост в от образование към заетост, съобщи министър Младенов. Той подчерта, че преходът на младежите от образование към заетост е общ ангажимент на държавата, бизнеса и академичната общност.

По време на изказването си министър Младенов акцентира върху Националната инициатива „Работа на младите хора в България”. Той съобщи, че от днес започват преговори между държавата, синдикатите и бизнеса за сключването на споразумение „Първа работа”. Целта на документа е да се насърчат работодателите да създават нови работни места за стажуване на младежи след завършване на образованието си, поясни министър Младенов. Той припомни, че по схема "Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж" на ОПРЧР младежите ще получават между 400 и 1200 лева за период от 6 месеца, като им се заплащат и осигуровките. Има възможност и за назначаване на наставник, като вече изискванията за него са облекчени. Близо 50% от младежите, които стажуват по схемата след това остават за постоянно на тази работа, подчерта министър Младенов.

По ОПРЧР се финансират практики за 54 хиляди ученици и 74 хиляди студенти в реална работна среда. До момента кандидатите са общо 11 хиляди, съобщи министърът. Той представи и схемите по ОРПЧР, насочени към млади докторанти и учени и осигуряването на 133 млн. лева за стипендии и награди за високи постижения на студенти.