Мария Неделчева подкрепи доклада за гражданската инициатива

Днес европейските депутати гласуваха с голямо мнозинство доклада на Зита Гурмай: "Изменение на правилника за дейността на Европейския относно прилагането на Европейската гражданска инициатива". Законодателният текст посочва, че следва да бъде насърчено участието на членовете на Парламента в изслушванията, свързани с граждански инициативи, а за улесняване практическия аспект, свързан с гражданските инициативи, взаимодействието и диалогът с гражданите, представителните сдружения и гражданското общество, да се въведе „едно гише”.

Българският евродепутат от Групата на ЕНП/ГЕРБ Мария Неделчева подкрепи доклада и в писмено обяснение на вота си подчертава, че с днешният вот Европейският парламент изпраща силен сигнал към европейските граждани за създаването на пряка и устойчива връзка.

„От сега нататък, европейците ще имат мощен инструмент на демокрацията с директен достъп до участие в процесите на вземане на решения в рамките на Съюза, така че да допринасят за укрепване на европейската демокрация. Аз гласувах в полза на този доклад, защото вярвам в смисъла на инициативата на гражданите и тяхното участие. Вярвам в силата на организиране на публични изслушвания в Европейския парламент, така че това участие да може да бъде изразено”, изтъква Мария Неделчева.

Тя подчертава съществената роля на Комисията по петиции в организацията на публичните обсъждания като имаща най-богат опит и ноу-хау в тази област. Като член на петиционната комисия г-жа Неделчева призовава Европейската комисия да информира постоянно за изпълнението на механизма на гражданската инициатива, както и за пречките, с които гражданите се сблъскват. „От тази гледна точка, ние ще бъдем в състояние да предприемем необходимите мерки, за да се опростят процедурите възможно най-бързо”, посочва българският евродепутат.

Накрая М. Неделчева призовава европейските депутати и членовете на Европейската комисия за активно участие, „за да се уверим, че този механизъм ще бъде силен и ефективен мост между ежедневния живот на европейските граждани и нашата работа.”

Приетият доклад определя водеща роля на Комисията по петиции, която да участва в организирането на изслушвания и да извършва политическо проследяване на инициативите, които заслужават такова проследяване, но не са били доведени до успешен край. Когато Европейската комисия публикува гражданска инициатива, председателят на Европейския парламент, по предложение от председателя на Конференция на председателите на комисии, следва да даде задача на законодателната комисия, отговаряща за организирането на публично изслушване, а Комисията по петиции автоматично се свързва със законодателната комисия.