Трима са кандидатите за председател на БАН

До 17.00 часа днес /съгласно процедурата за избор на Председател на БАН/ - документи за участие в процедурата за избор на Председател на Българската академия на науките подадоха трима кандидати.

Подредени по азбучен ред, на личните имена, това са:

1.. Акад. проф. дфн Александър Петров
2.. Чл.-кор. проф. дбн Андон Косев
3.. Акад. проф. дмн Стефан Додунеков

Документите на кандидатите бяха отворени в присъствието на членове на Мандатната комисия на Шестото Общо събрание на БАН.

Съгласно процедурата за избор на Председател на БАН, до 08.06.2012 год.Събранието на академиците и член-кореспондентите (САЧК), група от най-малко10 членове на САЧК, Общите събрания на учените и/или Научните съвети на ПНЗ и членове на ОС на БАН могат да изразяват становища по постъпилитекандидатури, като ги завеждат в деловодството на Централно управление на БАН. Не по-късно от 24 чaса от постъпването им, те се публикуват на сайта на БАН, по реда на входирането им.

Изборът на Председател на Българската академия на науките ще се проведе на заседание на Общото събрание на БАН, на 11-ти юни 2012 год., от 9.00 часа, в Големия салон.

Кандидатите за Председател на БАН са приложили подписани декларации, по т. 4.5 от Процедурата, че не са били сътрудници на бившата Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия.