Share |

Всички засегнати от земетресението ще получат финансова помощ

До момента на територията на община Перник са подадени над 700 молби, а в Радомир над 40

Всички засегнати от земетресението ще получат финансова помощ, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов днес в село Дивотино, община Перник, при проверка на дейностите по приемането на молби на пострадалите жители. Той съобщи, че до момента на територията на община Перник са подадени над 700 молби, а в Радомир над 40. Село Дивотино посетиха и еврокомисарят за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева, вицепремиерът Цветан Цветанов, заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова и изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов.

Утре Министерският съвет ще определи размера на еднократните помощи, които ще бъдат отпуснати за неотложни и спешни нужди, съобщи министър Младенов. Той увери, че до края на седмицата те ще бъдат на разположение на хората. Министър Младенов допълни, че има разбирателство с управителя на Националния осигурителен институт Бисер Петков хората от област Перник да получат пенсиите си от 4 до 8 юни. Той увери, че процесът по приемане на молби продължава, за да могат да се възползват всички пострадали.

Еврокомисарят за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева съобщи, че ще бъдат проучени възможностите средства от европейските социални фондове да бъдат насочени към възстановяването на жилищата на засегнатите. Тя допълни, че е изключително важно до зимата хората да разполагат с дом. В село Дивотино осем къщи ще бъдат напълно разрушени. Подкрепа на хората в селото оказва и екип от петима психолози.

Посещението на министър Младенов в пострадалите от земетресението райони продължи със среща с жителите и местната власт на село Мещица, община Перник. Там от сутринта социалните работници са приели над 20 молби. Работната програма на министър Младенов приключи със среща с кмета на община Радомир Пламен Алексиев в сградата на общината.

По-рано през деня министър Младенов се срещна с областния управител на област Перник Иво Петров. Те обсъдиха механизма на сътрудничество между държавата и местната власт при кризисната ситуация за предоставянето на навременна и ефективна помощ на пострадалите жители.

eXTReMe Tracker