Маргарита Попова връчи наградите на XI Международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите"

Маргарита Попова бе гост на Международния фолклорен фестивал „Мир на Балканите". Вицепрезидентът на страната поздрави участниците в превърналото се в традиция културно събитие в Дупница. За старта на феста пристигнаха и посланиците на страните, чиито представители участваха във фестивала.

Това е първото издание на фестивала с 11-годишна история, което бе уважено от високопоставени гости. Тази година в Международния фолклорен фестивал „Мир на Балканите" за първи път участват танцьори от Румъния. В изявите, организирани от общината и ръководителя на дупнишките фолклорни формации “Актавис”, школа “Дани” и школите към три от детските градини Воин Войнов, се включиха танцьори от 6 страни – България, Румъния, Македония, Сърбия, Беларус и Грузия.

Само дупнишките танцьори, участващи във фестивала, са около 250. България бе представена от 10 формации. За първи път на откриването танцува благоевградският ансамбъл "Пирин", а на закриването "Граовска младост" - Перник. Традиционно със старта на фестивала ще бъдат закрити Майските празници на културата.

Международният Фолклорен Фестивал "Мир на Балканите" е основан от режисьор-хореограф Воин Войнов през 2002 г. в гр. Дупница. Това е първият Международен Фолклорен Фестивал в Югозападна България. От 2003г. става регионален и обхваща градовете Дупница, Сапарева баня, Бобов дол, Кочериново и Кюстендил.
Всяка година Фестивалът се организира от Сдружение ФТА "Дупница-2000" със съдействието на Община Дупница. От 2009 г. вече е част от Майските празници на културата.
Страните участници в Международен Фолклорен Фестивал "Мир на Балканите" са Сърбия, Македония, Грузия, Полша, Босна, Чехия, Хърватска, Словакия, Гърция, Франция, Беларус, България