Share |

Благоевград – център на Южна България по Европейски проект за сателитни и навигационни системи

На официална церемония в Кюстендил, днес 6 юни бе даден официалният старт на конкурса за идеи в сферата на сателитните, навигационните и мобилните технологии.

Церемонията бе част от еднодневен семинар, на който бе представена същината на конкурса. Той се провежда от 2004 г., но е пилотен за България. Всички идеи и предложения в него трябва да са съотносими към Европейската сателитна система “Галилео”.

Благоевград бе удостоен с честа да отговаря за всички идеи на учени, студенти,
предприемачи, бизнесмени и разработчици от Южна България. За северната част на страната ще отговаря гр. Русе.

Участието на Благоевград в проекта е в пълен унисон със стратегията за развитие на града, предложена от кмета Атанас Камбитов, както и с трите основни макроикономически проекта – Балкански университетски център, Международен Експо център и Логичстичен център.

Благоевград и Русе са първите български градове, които участват в Европейския конкурс за сателитни и навигационни идеи. Предложенията за апликации и приложения в тази сфера ще бъдат приемани до края на месец юни. Специални гости на церемонията, която се проведе в сградата на Областна администрация – Кюстендил, бяха Министърът по управлението на еврофондовете, Томислав Дончев, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма, Иво Маринов, Областният управител на Област Кюстендил, Владислав Стойков, представители на Европейската комисия, на местната власт и граждани.

eXTReMe Tracker