От стартирането на ОПРЧР до момента са разплатени над 510 млн. лева

От стартирането на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” до момента са разплатени над 510 млн. лева. Амбицията ни е до края на програмния период да усвоим всички средства, а до края на тази година да договорим над 80 % от тях. Това каза днес във Враца министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов при откриването на фотоизложбата „С нас те направиха първата крачка и успяха”. Тя се провежда в рамките на Годишно информационно събитие за 2012 г. на ОПРЧР. Тази инициатива е важна, защото чрез тези снимки виждаме как реално проектите по ОПРЧР променят живота на хората, подчерта министър Младенов. Той още веднъж призова младежите и бизнеса да бъдат активни в кандидатстването по схемите на ОПРЧР за стаж, професионална квалификация и субсидирана заетост.

Министър Младенов припомни, че с подписаното вчера Национално споразумение „Първа работа” както държавата, така и бизнесът и синдикатите са поели ангажимент към повишаването на заетостта при младежите. Той допълни, че през тази и следващата година със средства от ОПРЧР и Националния план за действие по заетостта ще бъдат наети на работа поне 22 хиляди младежи.

След откриването на изложбата, министър Младенов и заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова се срещнаха с бенефициенти по ОПРЧР в област Враца. По време на срещата заместник-министър Русинова представи напредъка по ОПРЧР и одобрените на последното заседание на Комитета за наблюдение нови схеми. Заместник-кметът на Враца Светлозар Луканов благодари на представителите на МТСП за възможностите по ОПРЧР, от които са се възползвали хората и бизнесът в града. Той посочи като пример схема „Развитие”, по която, за да повишат професионалната си квалификация, са включени над 300 души от Враца. Той допълни, че на още 200 човека предстои да бъдат включени в схемата.

По-късно през деня министър Младенов откри разширение на Дневен център за възрастни с увреждания в град Трявна. Министър Младенов съобщи, че с реализацията на този проект капацитетът на Центъра се увеличава, както и услугите, които се предоставят в него. Важно е да се отбележи, че сега възрастните хора ще имат възможност да активизират социалните си контакти, подчерта министър Младенов. Кметът на община Трявна Драгомир Николов изрази благодарността си към МТСП за ползотворното сътрудничество и отбеляза, че реализацията на този обект е пример за ефективен диалог между правителството и местната власт. Той увери, че и за в бъдеще община Трявна ще помага на персонала и обитателите на Центъра.

Центърът е разширен по проект „Красива България” , а общата стойност на проекта е 205 хиляди лева. Изградени са две нови самостоятелни сгради тип „къща”. Едната сграда се използва за седмична грижа за възрастни с увреждания, а другата за дневна. Социалните услуги, които се предоставят на обитателите, са психологично и социално-педагогическо консултиране, съдействие за медицинско обслужване и рехабилитация, трудотерапия, различни ателиета и занимания по интереси.