73-годишна почина в МБАЛ-Благоевград, близките искат разследване

73-годишна жена, изписана преди два дни от отделението по кардиология на МБАЛ-Благоевград, почина тази нощ в Спешно-приемно отделение /СПО/, близките й обвиниха за смъртта й дежурните лекари, предаде БГНЕС.

Около полунощ от дом на ул. „Хайдукови” в Благоевград е получен сигнал, че възрастна жена, изписана в сряда от Кардиологично отделение на благоевградската болница, се чувства зле.

Лекар и медицинска сестра от ЦСМП се отзовават на повикването на тел. 112. Кръвното налягане и направената на място електрокардиограма на Митра Николова са били нормални и екипът си тръгва от адреса.

След около 30 минути доктор Владимир Рабаджийски, началник на СПО, който и тази нощ „традиционно” е дежурен лекар в Неотложния кабинет до клиника „Рубидент Медика”, се обажда на дежурните в ЦСМП, че жената, която вече посетили е колабирала. Отново линейка на ЦСМП отива на вече познатия адрес и транспортира пациентката до СПО.

Там са й направени вливания, тъй като кръвното й било ниско. След като банките изтичат, Николова отива до тоалетната. На излизане казва, че й е лошо, започва да хърка, след което умира.

След като трупът й престоява 2 часа в СПО, починалата жена е закарана в моргата на МБАЛ. Близките й не са пожелали да се извършва аутопсия, но заявили, че ще съдят дежурните лекари.

На този етап е ясно, че починалата Николова е имала тежки увреждания на сърцето, при лечението й в кардиологично отделение й е правена коронарография, има и други тежки заболявания.

Напоследък съществува напрежение между ЦСМП и МБАЛ-Благоевград в частност Спешно-приемно отделение, което е към болницата. Дежурните лекари и медиински персонал на ЦСМП се отзовават на повикванията от тел. 112, след което предават пациента на дежурните в Спешно-приемно отделение.

Обикновено лекарите от двете звена, които в началото на годината бе обявено, че ще слеят, си сътрудничат. Но има и изключения, в зависимост от това кой от тях е по-голям капацитет. Има примери, когато лекарите на ЦСМП, взелите пациента от адрес „нямат думата” по отношение на прилаганата терапия и действия от дежурния им колега в СПО.

Напрежението между двете звена нагнетява допълнително решението на Министерството на здравеопазването, заплатите в ЦСМП да бъдат увеличени с 15 на сто от 1 юни. От СПО негодуват, че те поемат най-тежките случай, най-често пияници, наркомани, неосигурени, пострадали при катастрофи, опитали самоубийства, а заплатите им са ниски, тъй като са към МБАЛ. А служителите на ЦСМП ще вземат увеличение, въпреки, че само и им „хвърлят” пациентите от линейките образно казано, след което „си гледат кефа”.