„Малешево пее и танцува” под режисурата на Нешка Робева

Отпочна организацията на най-голямото международно фолклорно събитие в Югозападна България – „Малешево пее и танцува – от огъня огън” – с. Микрево, който ще се проведе на 20 и 21 октомври 2012г, а буквално преди дни министърът на културата Вежди Рашидов пое неговия патронаж.

По инициатива на председателя на организационния комитет и кмет на община Струмяни Емил Илиев още преди месец се свика широк обществен съвет, формираха се екипи и се оторизира Снежана Стоименова да поеме ръководството на фестивала като негов директор.

Снежана Стоименова има 14 годишен опит в областта на културата като трудовият си стаж е започнала в читалището в с. Микрево, където е работила три години. През настоящата година партньор в организацията на фестивала е Фондация „Арт център Илинденци” на световноизвестния български скулптор Иван Русев, която 14 години развива и реализира идеята на уникален скулптурен парк и международен център на изкуствата на територията на община Струмяни.

Именно в Мраморния град на изкуствата в Илинденци се състоя първата официална среща на ръководството на фестивала и партньорите му с Нешка Робева, която пое режисурата на концерт-спектакъла „От огъня-огън” на 20 октомври, където се предвижда да участват български, гръцки и македонски изпълнители, както и най-доброто от фестивалните дни.
„Вие ми оказвате висока чест. – сподели златната дама на българската художествена гимнастика Нешка Робева. – Аз обичам фолклора и с ваша помощ се надявам да изградим спектакъл, който да се възприеме на „един дъх” от публиката. За мен това е поредно творческо предизвикателство.”

Нешка Робева е дългогодишна семейна приятелка на скулптора Иван Русев, участват заедно в основаването на Обществен комитет за екологична защита на Русе още през 1988, свързва ги искрено и дълбоко приятелство. Тя остана безмълвна от красотата на природата на Илинденци, от скулптурните композиции и „форума”, от новия творчески проект, върху който работи Иван Русев.

„Това е любов!”– възкликна Нешка Робева. И се зарече да доведе внучката си в Илинденци. Домакините на срещата се бяха постарали да има смокинова ракия, топла погача и от прочутата керацуда.
В проекто-програмата се предвиждат много атрактивни и съпровождащи мероприятия, но основната ни цел е да подчертаем истинското събитие: фестивала, който през всичките години – от основаването си до днес съхранява и популяризира фолклорното богатство не само на Малешевието и България, но и на Балканите, Европа и света. - сподели Снежана Стоименова. Организацията на една такава крупна проява е много трудна, но затова сме сформирали екипи от експерти и специалисти от община Струмяни, партньори и приятели, и много доброволци, които ще помагат. Не на последно място искам да подчертая ролята на читалищата и читалищните дейци в общината, на които много ще разчитаме.

В навечерието на фестивала ще се организират поредица от културни прояви като изложба живопис от частната колекция на скулптора Иван Русев и камерен концерт в Арт център Илинденци, концерт „Малешево пее” с участието на популярни певци, родени в общината, „Панаир на хубавото мезе и напитка”, „Ревю на етнографски носии”, между фестивалните прояви и големите вечерни концерти ще има оркестър за хора и веселие, журито ще избере и „най-убавата мома” на фестивалната сцена. Активира се местният бизнес да организира атрактивни прояви за гостите като велопоходи, пикници, импровизирани турове и др.

Интересът към IX-то издание на фестивала е огромен. В този ранен етап на организация фестивалът вече има основен медиен партньор в лицето на БНР – Радио Благоевград, което ще връчи специална награда: професионелен запис за певци до 18 години, както и БНТ, която ще заснеме и излъчи 3 филма.

Очакваните участници тази година само на сцената са над 2000 от страната и чужбина. Традиционно фестивалът се посещава от хиляди зрители и се отразява от много национални и регионални медии. Организаторите обмислят членство в Европейската асоциация на фолклорните фестивали, както и делово партньорство с международни фестивали.
За първи път „Малешево пее и танцува” се организира през 2004 г и още с първото си издание се превръща в международен форум на певческото, танцово и инструментално изкуство на народите за автентичен и обработен фолклор с над 800 изпълнители от Югозападна България, Македония, Сърбия и Черна гора
Успешният старт се потвърждава на следващата година – 2005, когато в изданието участват над 1200 самодейци от България и над 300 от РМакедония, Гърция, Сърбия и Черна гора, Турция и Грузия. Фестивалът е под патронажа на министъра на културата Стефан Данаилов. Има представители от общините: Берово, Кочани, Радовиш, Ново село, Васильово от Р Македония, Елефтерон и Криа Вриси - от Гърция, Нова Пазова - от Сърбия и Черна гора, състави от Турция и Грузия.

Третото издание се организира под патронажа на Президента на Република България под мотото “Малешево пее и танцува – Европа без граници”. На 13, 14 и 15 октомври 2006г. сцената на с. Микрево отново се изпълва с 2300 посланици на красотата от страната, Грузия, Македония, Сърбия, Турция и Косово, демонстрирайки богатството и многообразието на фолклора.

От 12 до 14 октомври 2007 г. се организира четвъртото издание на „Малешево пее и танцува”, а многобройната публика на площада в Микрево се наслаждава на красотата на традицията, песните и обичаите, танците и носиите на над 3000 участници от различни краища на страната и чужбина - Гърция, Македония, Сърбия, Турция, Грузия и Косово.
Следват още по-добри и силни издания на фестивала - 2008, 2009, 2010 и 2011 година! На сцената на малкото малешевско село хиляди посланици на автентичния и обработен фолклор демонстрират красотата на народите си, съхранена през вековете в песен, мелодия и танц.

IX –ят международен фестивал „Малешево пее и танцува”- с. Микрево 2012 е очаквано и голямо фолклорно събитие не само за община Струмяни, но и за България и Балканите. – сподели кметът на община Струмяни Емил Илиев. „Малешево пее и танцува” се утвърждава като авторитетен международен форум на фолклора и завоюваното престижно място може да се отстоява с много труд и добра организация.