Share |

Всяка пета слънчева централа е в нарушение

Вълна от оставки заради соларните паркове

Служители и ръководители на отдели в районните дирекции за национален и строителен контрол (ДНСК) в Югоизточна и Северозападна България са подали молби за напускане заради незаконно издадени разрешения за ползване на соларни инсталации, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

В четвъртък от строителното министерство обявиха, че ще бъдат наказани провинилите се чиновници. Започнати 22 дисциплинарни производства срещу служители на ДНСК, като срещу някои се водят по няколко дела заради различни пропуски.
"Никого не гоним. Вървят 22 дисциплинарни производства. За всички, които сме счели, че имат пропуски в работата, са им образувани дисциплинарни производства. Дали ще завършат с уволнение или с наказание, времето ще покаже", каза министър Павлова.

Всяка пета слънчева централа (общо 22), която е получила разрешение за въвеждане в експлоатация до 1 юли, за да може да продава тока на двойно по-скъпа цена на държавата, е в нарушение, установи проверка на ДНСК.

В последните два работни дни на юни – 28 и 29, са издадени общо 100 разрешителни за въвеждане в експлоатация на соларни паркове. От 1 юли държавата рязко свали цената, на която НЕК изкупува тока от възобновяеми енергийни източници

eXTReMe Tracker