Share |

Условни присъди за счетоводител и управител, съдружници на Братя Галеви

Петгодишни условни присъди за управителя Веселин Пейчев и счетоводителя Невена Станоева - счетоводител на “ИНФРА АСЕТ МЕНИДЖМЪНТ" ООД, гр. Дупница със съдружници Ангел Христов, Пламен Галев и Феодор Феодоров от гр. Перник, постанови с окончателното си решение последната инстанция – Върховният касационен съд. Така магистратите бетонираха решението на САС, взето по-рано. На първа инстанция пък в Кюстендилския окръжен съд бяха наложени 3-годишни ефективни присъди в затворническо общежитие в Самораново за управителя и счетоводителката.

Обвинението за тях бе, че в съучастие като съизвършители са избегнали плащане на дължими данъчни задължения в особено големи размери - корпоративен данък. Те са осъдени в качеството им на лица, подали и подписали годишна данъчна декларация на “ИНФРА АСЕТ МЕНИДЖМЪНТ” ООД. Спестяването на парите е по схемата на декларирана сделка за продажба от българското на сейшелското дружество “Бриксуърк кънстракшън" ООД на подвижен асфалтосмесител за горещо рециклиране на място на асфалтови настилки, а продажната цена на съоръжението било в размер на 2 490 000 евро. Съгласно договора, ако съоръжението не бъде доставено до 21.12.2007 г., продавачът- “Инфра Асет Мениджмънт” дължи неустойка в размер на 2 000 000 евро. Договорът нямало как да бъде спазен, тъй като според експерти машина с описаните в договора параметри не съществува. Освен това цената била драстично завишена в сравнение с пазарните за подобен тип техника. Естествено, "асфалтосмесителят" не бил доставен на сейшелското дружество. Според магистрати размерът на неустойката имал за цел да отчете голям счетоводен разход и да намали облагаемата данъчна основа.

Управителят и счетоводителката на фирмата, чиито съдружници са Галеви, са виновни в това, че от 28.03. до 31.03.2008 г. са избегнали плащане на дължимите от дружеството задължения в особено големи размери – корпоративен данък за 2007 г. в размер на 660 092,62 лева, като потвърдили в годишна данъчна декларация неистина за данъчния финансов резултат и дължимия годишен корпоративен данък и използвали документ с невярно съдържание при водене на счетоводството и при представяне на информация пред Националната агенция по приходите, е записано още в съдебното решение. Освен условната присъда ВКС наложи и конфискация на цялото налично към момента имущество – лек автомобил марка „Ауди 100” и сумата 3 лева по банкова сметка на управителя Веселин Пейчева, а на счетоводителката Станоева 13,76 лева и 122,60 лева, суми по две банкови сметки.

Предявения граждански иск от 660 092,62 лева за имуществени вреди, претърпени от престъплението, подсъдимите да заплатят солидарно, реши още съдът.

viaranews.com

eXTReMe Tracker