Share |

Искат отнемане на имуществото за 4.25 млн. лв. на братя Галеви

Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (КУИППД) внесе иск в окръжния съд в Кюстендил за отнемане на имущество от Ангел Христов и Пламен Галев, техните съпруги и контролираните от тях дружества, съобщиха от комисията. Общо става въпрос за имущество за 4 250 189 лв. За всеки от двамата сумата е приблизително половината от посочената.

Оценката на имуществото е направена от лицензирани независими експерти-оценители. Имуществото, което подлежи на конфискация, включва девет луксозни леки автомобила (три мерцедеса и шест аудита), някои от които бронирани и изработени по поръчка. Най-скъпата кола е "Ауди" А8 за 229 000 лв, а най-евтината "Ауди" А6 за 10 500 лв.

Иска изземването също на дялове от действащи фирми, в 11 от които е съдружник Пламен Галев, а в 12 фирми Ангел Христов. В други две офшорни компании (регистрирани на Сейшелските острови) двамата са управители и представители на клоновете регистрирани в Р България. Лицата са свързани и с още едно офшорно дружество, регистрирано на Британски вирджински острови.

Комисията иска да бъдат иззети недвижими имоти в с. Ресилово, община Сапарева баня, които включват: дворно място с площ от 805 кв.м., собственост на Ангел Христов и съпругата му. В двора има триетажна жилищна сграда с обща разгъната площ от 708,52 кв.м..

Дворното място на Пламен Галев и съпругата му в Ресилово е 805 кв.м., като на него е изградена триетажна жилищна сграда с обща разгъната площ от 658 кв.м. Държавата претендира също за едноетажна масивна сграда на границата между двата парцела, която свързва двете триетажни постройк. Тя е с площ 90 кв.м. и в нея има фитнес.

Комисията иска да се изземе и имение с площ 10 663 дка, включващо покрит плувен басейн, възстановителен комплекс, кафе-бар, тренировъчна зала, жилищна сграда с няколко спални, билярдна зала, помещение за камериерка и др. В описа присъства също недвижим имот, включващ четири парцела с обща площ 4399 дка и недвижим имот с площ 1268 дка.

Искът завършва с искане за изземване на над 800 000 лв. по банкови сметки. Искът за отнемане на имуществото в полза на държавата е предявен след като наказателното производство срещу двете лица приключи с влязла в сила осъдителна присъда.

По искане на КУИППД през 2009 г. са наложени обезпечителни мерки върху горепосоченото имущество, които са обжалвани пред Апелативния и Върховния касационен съд. И двете инстанции са се произнесли в полза на Комисията, се уточнява в съобщението.

eXTReMe Tracker