Share |

Цветан Цветанов обеща МВР да съфинансира изграждането на видеонаблюдение в Благоевград

Има изготвен проект в тази насока, като прогнозната стойност е 700 000 евро

Предвижда се в бюджета на общината за 2013 г. да бъдат заложени средства, но ще се иска и съфинансиране от страна на МВР.

Министър Цветанов каза, че зависи от бюджетните възможности на министерството каква част от парите ще бъде осигурена, но бе категоричен, че общината ще поеме по-голямата част. „Видеонаблюдението е една добра мярка от страна на Община Благоевград. В града има много млади хора, които ние трябва да опазим. Често пъти при извършване на престъпление няма свидетели или те не желаят да дадат показания срещу извършителите. В тези случаи видеонаблюдението е от изключителна полза на разследването”, каза Цветанов.

Като пример той посочи София, където на местата, на които има видеонаблюдение престъпността е намаляла значително. Другата полза ще се състои в това, че полицаите от центъра на Благоевград ще могат да обикалят по-често селата. „Видеонаблюдението е гаранция за демократичните устои на една държава”, категоричен бе Цветанов. Командният пулт ще се намира в сградата на ОД на МВР в Благоевград. Относно видеонаблюдението по границата ни Цветанов каза, че е изключително важно да се запази възможността за компенсаторен механизъм, че няма да има масови влизания в България от страна на Гърция. Затова след влизането на страната ни в Шенген служители от българо-румънската граница ще бъдат изпратени на българо-гръцката. Цветанов посочи, че се работи върху проект на стойност 38 млн лева, чрез който 158 км от българо-турската граница ще бъдат обезпечени с видеонаблюдение.

агенция Фокус.

eXTReMe Tracker