Днес почитаме името Александър и празника на храма "Св. Александър Невски"

Православната ни църква почита на 30 август "Пренасяне мощите на благоверния велик княз Александър Невски". Това е един от двата храмови празника, посветени на пренасянето на мощите на светеца.

На 18 октомври 1998 г. частица от мощите бе пренесена и положена за поклонение в катедралата "Св. Александър Невски". Ценната светиня бе дарена от руския патриарх Алексий Втори на българския патриарх Максим при посещението му в Москва, припомня БТА.

Александър Невски е роден през 1220 г. в княжеско семейство. На 16 години баща му го оставя да управлява Новгород. Княз Александър повежда в началото на 13-и век руските войски срещу шведското и германското нашествие. Решаващата битка става край бреговете на река Нева, откъдето идва и прозвището му Невски.

След смъртта на Александър Невски през 1263 г. тленните му останки са положени в храма "Успение на Св. Богородица", близо до град Владимир. През 1723 г., по времето на Петър Велики, мощите на княза са пренесени в построената в негова чест и памет "Александро-Невска" лавра, където се съхраняват и до днес.

На този ден се почита паметта и на Св. Александър. Той е бил архиерей при първия Константинополски патриарх Митрофан. Александър е участвал в Първия вселенски събор в Никея заради преклонната възраст на патриарх Митрофан. След смъртта му от 325 г. до 340 г. е бил патриарх на Цариградската църква.

Александър умира през 340 г. на 98-годишна възраст.