Share |

Влязоха в сила по-ниските цени за слънчевата енергия

Мотивите на ДКЕВР за новото намаление на цените на слънчевата енергия са по-ниските инвестиционни разходи за изграждането на слънчеви централи в сравнение с месец по-рано

В края на миналата седмица Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)потвърди решението си да намали преференциалните тарифи на слънчевата енергия с 30-40%, пише „Капитал“.

Въвежда се и нова категория за покривни фотоволтаични инсталации до 5 киловатпика, чиято цена ще бъде 381 лв. за мегаватчас. Това е и най-високата тарифа в сравнение с останалите категории. Съответно най-ниска преференциална цена от 169.85 лв. ще получават централите с инсталирана мощност от над 10 хил. киловатпика или големите полета с инсталирани фотоволтаични панели.

Мотивите на ДКЕВР за новото намаление на цените на слънчевата енергия са по-ниските инвестиционни разходи за изграждането на слънчеви централи в сравнение с месец по-рано. Предложението всъщност дойде само 20 дни след като регулаторът вече беше намалил цените на всички видове възобновяема енергия от 1 юли.

eXTReMe Tracker