Благоевград ще популяризира туризма в региона

Община Благоевград ще кандидатства пред европейските фондове за финансова помощ от 500 хил. лв., с които да разработи програма в областта на туризма.

Партньори на Благоевград са Кочериново и Симитли, като всяка от трите общини ще трябва да осигурят 5% от средствата, а останалата сума се предоставя безвъзмездно. Целта на проекта е да се повиши интересът към отделни обекти на културното наследство и туризма в региона. Развитието на туристическия потенциал на региона ще увеличи заетостта на легловата база, както и ще създаде нови работни места.

В програма са включени популяризирането на: Църквата „Въведение Богородично”, Старинен квартал „Вароша”, Часовниковата кула, Измирлиевата къща, Регионален исторически музей – Благоевград, парковете „Бачиново” и „Ловен дом”, Църквата „св. Архангел Михаил” – с. Лешко, Църквата „Св. Архангел Михаил” – с. Логодаж, „Късноантична сграда” – с. Дренково, Средновековна крепост – с. Церово, микроязовир „Стойковци” и курортна местност „Бодрост”.

Оперативната програма, пред която кандидатстват общините е „Регионално развитие”. Възможността да се участва по приоритетната ос „Устойчиво развитие на туризма” изтича 2013 г.

Ако проектът бъде спечелен, усилията за популяризиране на туризма в общините Благоевград, Кочериново и Симитли ще бъдат насочени в разработване на атрактивни туристически пакети, рекламни дейности, участие в туристически борси, панаири и изложения.