Share |

Навършват се 22 години от смъртта на Иван (Ванчо) Михайлов

На 5 септември се навършват 22 години от смъртта на последния ръководител на Вътрешната македонска революционна организация Иван (Ванчо) Михайлов.

Това каза пред Агенция „Фокус” директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. „Иван Михайлов е интересно явление в българската политика, той поема властта в организацията, след смъртта на всепризнатия й ръководител Тодор Александров, загинал от злодейска ръка през 1924 година в едно особено тежко за организацията време. Тя се раздира от вътрешни противоречия, взаимни убийства и пред нея стоят огромни трудности във връзка с борбата в поробените части на Македония, в Тракия и в Сърбия и Гърция. Иван Михайлов успява да стабилизира организацията и да я превърне в сериозен фактор, както във външнополитическия, така и във вътрешнополитическия живот на България. Организацията, независимо вътрешните противоборства, извършва ред актове, с което напомня на света за правата на македонските българи. Принуден след 9-то майския преврат да емигрира в чужбина, откъдето никога повече не се завръща в България, Иван Михайлов продължава да командва дейността на организацията, която минава в нелегалност, както по време на монархическия режим, така и естествено по време на комунистическия период в историята на България”, обясни Димитров. Той допълни, че Иван Михайлов не се поддава на никакви съблазни, а такива по това време има и от страна на Хитлер да възстанови независима Македония и от други политически сили и фактори, и твърдо отстоява нейната самобитност и самостоятелност като си остава твърд българин.

„Ванчо Михайлов със своето огромно чувство за историчност оставя и спомени за дейността на организацията шест дебели тома и по този начин дава днес възможност на историците да проучат в детайли нейната история. Вечна памет на този наистина противоречив, но истински българин”, каза още Божидар Димитров.

eXTReMe Tracker