Общинският съвет по наркотични вещества Благоевград с отворено писмо

Общинският съвет по наркотични вещества Благоевград се обръща към Вас по повод поредната публикация, свързана с канабиса и направената от съцветията и върховете му марихуана.

Обезпокоени сме от откровеното рекламиране на употребата на „трева“, както най-често се нарича. Обезпокоени сме от категорично изразената позиция за изключителната полезност на пушенето на канабис за човешкия организъм и неговото съществуване. Част от текста:

„Канабисът е най-употребяваният наркотик в света. Толкова е популярен, че повечето хора дори не го смятат за дрога. Марихуаната също така е много древен наркотик и е използван от много различни култури за различни цели. Използва се и в медицината и е декриминализиран и легален в няколко държави. Прочетете статията за да се запознаете малко по-добре с ефектите му и да не се хващате на митовете свързани с него……..

Загуба на мотивация

Мит: Употребата на канабис води до апатия и липса на мотивация

Факт: В изследване при хора, на които е давано високи дози канабис периодично през ден или през седмица е установено, че няма никаква загуба на мотивация. Разбира се злоупотребата редовно с високи дози упояващи вещества би намалила функционалността на човек, но канабиса не е сред тях. Освен това проучванията показват, че употребяващите канабис имат по-високоплатени работни позиции от голяма част от неупотребяващите.

Убиване на мозъчни клетки

Мит: Канабисът убива мозъчни клетки.

Факт: Канабисът не предизвиква сериозни промени в умствените способности на човек. Вярно е, че след употреба на наркотика, някои хора могат да чувстват лека паника, параноя, страх, но този страничен ефект продължава само до изтрезняването и няма никакви други последици.“

Подобни безотговорни мнения, отправени към потребителите на новинарски сайтове в интернет, а чрез тях и до много широк кръг от граждани, включително подрастващи, създава опасност от рисково поведение. В нашия регион, както и в останалата част на страната, вече има достатъчно случаи на момчета и момичета под 18 години с шизофреноподобни състояния, свързани с използването на марихуана. Бихме приели свободата на частните мнения, изразени на лични партита, в компания на приятели. Категорично не приемаме част от четвъртата власт – медиите, които имат реалната възможност да дават информация, която може да оказва влияние за проява на определено поведение на обществото, да работи срещу нормалното бъдеще на българските деца.

Недопустимо е да се рекламира употребата на канабис, не само защото е нарушение на чл.70 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, а и защото може да се окаже основанието за първите опити за пушене на марихуана при подрастващите, както и мотивиране на родителите им да не вземат необходимите мерки за прекратяване рисковото им поведение. В нашата практика сме имали подобни случаи, в които семейството е препоръчвало марихуаната на синовете и дъщерите си като по-безвредна от тютюна, основавайки се на „знания“, получени от публикации в електронни или печатни медии.

За Общинския съвет по наркотични вещества Благоевград пример за журналисти са Христо Ботев, Джеймс Баучер, Данаил Крапчев, както и от нашето съвремие - Вероника Герин. На нито един от тях не е било необходимо да употребяват или рекламират марихуана, за да бъдат достойни личности и перфектни професионалисти. Всяко едно човешко дело има смисъл, когато е в полза на децата, в полза на обществото. Ето защо призоваваме всички български журналисти: Да запазим децата от наркотиците! Не приемайте тридесет сребърника за целувка от марихуана!

Изразеното в писмото ни становище е подкрепено от Международната асоциация за борба с наркоманиите и наркобизнеса с Изпълнителен директор г-н Румен Бояджиев.

С уважение:
Председател на ОбСНВ
Д-р Теменужка Любенова

Секретар на ОбСНВ
Магделена Рахова

Компютърен специалист към ПИЦ
Ивайло Миленков