От 50 до 100 хил. за подобряване на условията на труд

Агенцията по заетостта, в качеството си на Договарящ орган по приоритетна ос 2 на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", стартира процедура на подбор на проекти „Безопасен труд”.
Схемата цели подобряване условията на труд в предприятията при спазване на нормите и изискванията на законодателството по безопасност и здраве при работа.

Тя ще допринесе за усъвършенстването на организацията на трудовата дейност в предприятията и създаване на предпоставки за повишаване производителността на труда, за намаляване на трудовите злополуки и професионалните заболявания.

Подкрепените работодатели по схемата трябва да постигнат с до 25% намаляване на трудовите злополуки и професионални заболявания в предприятието си в резултат на изпълнението на техния проект.

Могат да кандидатстват за подпомагане всички категории фирми, като за малките и средни предприятия (определени като такива по дефиницията на ЗМСП) няма да се изисква собствено участие във финансирането на проекта, докато за кандидати големи предприятия ще се изисква съфинансиране в размер на 20% от стойността на договора.

Дейностите, които ще получат подкрепа, включват:
• Анализ на състоянието и проектиране на организацията на трудовата дейност, общо или на отделни елементи от нея;
• Mодернизация и/или реконструкция, и/или обезопасяване на съществуващи обекти, технологични процеси, машини и съоръжения, свързани с подобряване условията на труд, както и закупуване на колективни средства за защита;
• Закупуване на лични предпазни средства и специално работно облекло;
• Разработване (внедряване) и сертифициране на стандарт за безопасни условия на труд;
• Обучение на служители за безопасна работа с нововъведено работно оборудване, технологии и обучение във връзка с нововъведен стандарт за здравословни и безопасни условия на труд.
Пълният комплект Насоки за кандидатстване и приложенията към тях са публикувани на интернет страницата на Агенцията по заетостта по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси": http://www.az.government.bg/OPHR, както и на http://eufunds.bg
Краен срок за подаване/регистриране на проектните предложения е 26 ноември 2012г.,16.30 ч.
Информация за изискванията и условията за кандидатстване по схемата може да се получи и в офиса на Областен информационен център – Благоевград с адрес: пл.”Георги Измирлиев” №5, всеки делничен ден от 09 до 17,30 часа.