Празничен календар за честванията в Благоевград

На провелата се днес, в зала 101 на община Благоевград, пресконференция, организационният секретар на Инициативния комитет Христина Шопова и началникът на отдел „Култура“ Силвия Домозетска, представиха празничната програма по честванията за 100 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония.

Първото събитие от празничния календар ще бъде представянето на обща художествена изложба на 29 септември, в изложбените зали на ул. „Крали Марко“ №8, от 17.30 часа. Художници от цялата област заедно ще изложат картините си пред широката благоевградска публика.

Кулминацията на програмата ще бъде на 5 октомври, когато е и датата на вековния юбилей от Освобождението на Горна Джумая. В този ден са предвидени множество събития, сред които възстановка на събитията от 1912г., издигане на националния флаг, поднасяне на цветя и венци в знак на признателност пред паметника на Македоно-одринското опълчение, като ще бъде отслужена и заупокойна молитва в памет на загиналите за Освобождението. Специално за честванията, ще се проведе юбилеен марш с бойните български знамена по улиците на града и ще се състои празничен концерт на самодейци от община Благоевград. В деня на значимия юбилей ще бъде проведена и тържествена заря проверка, която ще приеме лично Президента на Република България Росен Плевнелиев. Тържествените събития ще продължат на пл. „Георги Измирлиев“ със спектакъл „100 години свобода“. Шоуто е съвместна продукция между ансамбъл „Пирин“ и трупата на Нешка Робева, като подготовката тече повече от три месеца. Перлата в короната на тържествената програма ще бъде светлиннo 3D мапинг шоу също под мотото „100 години свобода“.

Честванията по повод 100 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония ще продължат до 19 октомври. Празничната програма ще бъде наситена и многообразна със участието на културните институти и училища от Община Благоевград, подготвили мероприятия, подходящи за всякакъв вид публика, като възраст и потребности, заяви Силвия Домозетска, началник отдел „Култура“ към община Благоевград