Share |

Конкурс в памет на ирландската журналистка Вероника Герин

„Сърце и слово срещу наркотиците”

Конкурсът се провежда за първи път през 2007г. Неговата реализация, шест поредни години, е подкрепена от Община Благоевград и Ирландското посолство.

Критериите за подбор на номинации са следните:
1. Журналисти, които на национално и на регионално ниво системно, адекватно и с изразена гражданска позиция отразяват и разследват проблемите, свързани с разпространението и употребата на наркотици и други обществено значими теми;
2. Журналисти, които отразяват дейността на Общинските съвети по наркотични вещества в страната и повишават информираността в общността и на национално ниво за техни добри практики и инициативи.

Връчването на наградите тази година ще се състои на 17-ти октомври от 11.00 часа в зала „22- ри Септември” в Благоевград. Наградите ще бъдат връчени от Н. Пр. г-н Джон Роуън – Посланик на Ирландия и Кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов.

Ирландската журналистка Вероника Герин е разстреляна показно по поръчка на наркодилъра Джон Гилиган на 26-ти юни 1996 г. – Международният ден за борба с наркоманиите, заради нейните журналистически материали, доказващи вината на Гилиган.
Чрез конкурса се почита паметта на всички журналисти, загинали, защитавайки обществено значими каузи.

eXTReMe Tracker