Откриха Иновационен център за екоенергийни технологии към ЮЗУ

Ректорът на Югозападния университет „Неофит Рилски” проф. Иван Мирчев и председателят на Общински съвет – Благоевград Даниела Савеклиева прерязаха лентата на модерен Иновационен център за екоенергийни технологии, който е първи по рода си в страната ни.

Центърът ще се ползва от студентите в катедрата по „Химия”, която днес отбеляза 25-годишния си юбилей. В центъра за екоенергийни технологии се изработват демонстрационни модели, използващи водородните технологии. „Лабораторията, която открихме е изградена по проект за Трансгранично сътрудничество между България и Гърция и е лаборатория за електроенергия”, каза доц. Ваня Станкова, ръководител катедра „Химия”.

„И днес Югозападният университет „Неофит Рилски” продължава да налага високи стандарти в образователната и научноизследователската дейност, които се ценят и се следват в цялата страна.

25 години са и много, и малко. Но със сигурност можем да кажем, че нашето висше учебно заведение и катедра „Химия” за това време са създали висококвалифицирани специалисти. Вашите студенти се обучават от едни от най-известните химици в България, по учебни програми, съобразени с международните стандарти. Всичко това им позволява успешно да се реализират както в български, така и в чуждестранни фирми”, заяви в приветственото си слово към преподаватели и студенти председателят на ОбС – Благоевград Даниела Савеклиева.

На студентите тя пожела упорство и амбиция, на университетските преподаватели все така пламенно и с благородство да учат младите хора.