Share |

Форум в Благоевград обсъжда младежкото сътрудничество между България и Гърция

Младежкото сътрудничество между България и Гърция е тема на двудневен семинар, който се провежда тази събота и неделя в Благоевград. Организатори на инициативата са младежките политически организации МГЕРБ и ONNED, която е част от гръцката дясна партия „Нова демокрация”.

„Много пъти съм казвал, че МГЕРБ е авангардна организация за бъдещите идеи на България. Ние заложихме на тази организация и младежите ни постигат много. Имаме представители в законодателната власт, кметове, общински съветници”, заяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, който откри форума. Той приветства инициативата с думите, че е важно за България и съседните страни да бъдат приятели и да живеят в Европа без граници.

Вицепремиерът не спести добри думи за младежите на ГЕРБ. По думите му те са изключително ефективни в своите политики. „Това правим и днес - информираме хората с Европейския ден за борба срещу трафика на хора. Ние сме близо до хората и търсим личния контакт с тях”, каза още той.

Като домакин на срещата кметът на Благоевград - Атанас Камбитов, изрази надежда форумът за развитие на сътрудничеството между България и Гърция да се превърне в традиция.

„Радвам се, че толкова млади хора имат общи цели и виждания за разрешаване на проблемите. Както гласи една стара българска поговорка: „Съседът е повече от роднината”, коментира градоначалникът. Той припомни за срещата си с посланика на Гърция - Н.пр. Трасивулос Стаматопулос, на която са обсъдили възможностите за партньорство. Тази седмица предстои и среща с кмета на Кавала, съобщи Камбитов.

Двудневният форум ще разгледа теми за насърчаване на трансграничното сътрудничество и младежкото предприемачество. Той се провежда със съдействието на фондация „Ханс Зайдел“. Гости на инициативата са министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, председателят на Комисията по външна политика и отбрана в 41-то Народно събрание - Доброслав Димитров, председателят на Общинския съвет на Благоевград Даниела Савеклиева.

eXTReMe Tracker