За последните три години по Проект "Красива България" са ремонтирани над 80 обекта

Това съобщи днес в Монтана министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов при откриването на обновената сграда на Областната администрация в града.

На церемонията присъстваха народни представители от региона, областният управител на област Монтана Ивайло Петров и кметове от общините в региона. Министър Младенов поясни, че за ремонтните дейности през този период са осигурени средства в размер на 17.3 млн. лева. По Проект КБ са отпуснати 9.6 млн. лева, а общините са участвали със съфинансиране в размер на 7.7 млн. лева. В момента по програми по Националния план за действие по заеостта и Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" в област Монтана са включени над 3500 души, подчерта в изказването си министър Младенов. Очаква се 200 души от най-бедните общини в областта да бъдат включени в заетост по НПДЗ като дейността, която ще извършват, е охранителна.

Ремонтът на сградата на Областната администрация в Монтана е реализиран по Проект КБ и е на обща стойност близо 290 хиляди лева. Реновирането на обекта е извършено за срок от 4 месеца. Осигурена е заетост на 25 работници, в това число и на 15 безработни лица, регистрирани в Дирекция „Бюро по труда” в Монтана. Те ще продължат да работят във фирмата изпълнител. Това е вторият етап на обновяването на сградата. Първият е през 2011 г. и е на обща стойност 287 934 лева.

По-късно през деня министър Младенов откри обновената сграда на Дневен център за възрастни на пенсионна възраст „Грижа за нашите родители” в град Лом. Разкриването на такива институции е приоритет в дейността на МТСП, защото нашите майки и бащи заслужават уважение и грижа, каза министър Младенов по време на откриването. Той съобщи, че община Лом е спечила проект на стойност 280 хиляди лева по схема "Помощ в дома" на ОПРЧР.

Ремонтът на фасадата на Дневния център е по Проект КБ и е на стойност 33 526 лева. Фирмата изпълнител е завършила обекта за срок от 2 месеца. За ремонтните дейности са били ангажирани 8 работници , в това число и 4 души, регистрирани в ДБТ – Лом. Капацитетът на Дневния център е 40 места. В него се предоставят социални услуги като музикотерапия и трудотерапия, организиране и участие в културно – масови мероприятия, консултации и провеждане на беседи и др. На събитието присъстваха изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов, депутати от региона и кметът на община Лом Иво Иванов.