Училището в Микрево отпразнува Деня на будителя и патронния си празник с приятели от община Василево, Р Македония

Тържествено шествие с ликовете на народните будители се вля в реновираната сграда на читалището в с. Микрево, където беше наредена изложба на рисунки от децата, пресъздавайки отношението си към празника и деня на будителите. Делегация от учители и ученици от община Василево, Р Македония, изпълни първите редове на салона.

С аплодисменти се посрещна словото за празника на директорката на училището Лиляна Велкова, която поздрави всички учители и ученици, граждани и гости, и подчерта значението на учителите-наследници на делото на будителите.

В приветствието си кметът на община Струмяни Емил Илиев се обърна към всички просветители на община Струмяни, които с труда си продължават великата мисия на възрожденците и на Паисий. „ Народът ни почита 1 ноември като Ден на народните будители. – каза в словото си той. - Ден на онези, които със словото и делото съхраниха и продължават да съхраняват духовните ценности и морал на българската нация през вековете. В община Струмяни – каза още Емил Илиев, -за радост, будителите не сте малко! И ние искрено ви благодарим за вашата отговорност пред настоящите и бъдещите поколения . Само така – с високите постижения на духовността ще съизмерваме нашата малка община и България със света!”

Приветствие от името на приятелското училище от община Василево, Р Македония, поднесе директорката Емилия Котева, която пожела високи резултати на училището, здраве и успех на учениците и учителите, а приятелството между двете училища да се развиват и в бъдеще.

Празникът завърши с богата концертна програма, изпълнена от учениците от община Струмяни и община Василево.