Share |

Над 60 хиляди нови работни места са открити по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”

Това съобщи днес в София заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на откриването на информационните дни за схемите „На път” и „Ново работно място” на ОПРЧР. Тя поясни, че над 660 млн. лева са платените средства по ОПРЧР, а над 700 хиляди човека са получили подкрепа по схеми на Оперативната програма.

По време на изказването си заместник-министър Русинова подчерта, че по двете схеми „На път” и „Ново работно място” се дава възможност на работодателите във време на икономическа криза да инвестират в собствения си персонал. Схема „На път” ще даде възможност на бизнеса да реши проблема с недостига на квалифицирани кадри в региона, като осигури организиран превоз до работното място и обратно на работници и служители от други населени места. По схемата ще бъдат отпуснати над 20 млн. лв., с които минимум 15 000 лица ще получат транспорт до работното си място. Схема „Ново работно място” ще предостави възможност за осигуряване на първа работа и стажуване на млади безработни. Операцията е с бюджет 18 млн. лв. и се очаква благодарение на нея поне 2 000 младежи да започнат работа.

Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова съобщи, че договорените средства по ОПРЧР за заетост и обучение за в размер на над 740 млн. лева. Тя допълни, че към момента в обучение по схеми на ОПРЧР са включени над 250 хиляди души, а над 220 хиляди вече са завършили курсовете си за квалификация и преквалификация.

Информационната кампания за двете схеми „На път” и „Ново работно място” ще продължи до края на седмицата и ще се проведе в още 8 града. Това са Враца и Пловдив (6 ноември), Велико Търново и Стара Загора (7 ноември), Русе и Бургас (8 ноември) и Варна и Благоевград (9 ноември).

eXTReMe Tracker