Учат хора с увреждания и общинари как да решават проблеми на достъпността

Работен семинар от проект „Достъпност за всички” по европейската програма за териториално сътрудничество Гърция – България помага на хора от Благоевград и региона да работят за равнопоставеност и недискриминация на всички граждани

Тридневен семинар на проект „Достъпност за всички“ за хора с увреждания и представители на местната власт в Благоевград и региона започна работа в Благоевград. Проектът по Програма „Европейско териториално сътрудничество Гърция-България 2007-2013 г.” се изпълнява от Националния съвет на хората с увреждания в България и Националната конфедерация на хората с увреждания в Гърция. Той преминава под мотото „Достъпността е основната предпоставка за осигуряване на недискриминация и равнопоставеност на всички граждани”.

Участниците в обучителния семинар имат възможност да се запознаят с различните аспекти на темата за достъпността и с практическите подходи за постигането на желаните резултати. Кои институции отговарят за осигуряването на достъпност, как хората с увреждания да участват във формирането на местните политики за достъпна среда, как да печелят подкрепа за каузата си, как да създават база данни, как да работят с медиите – това са само част от въпросите, които се разискват в обстановка на свободна дискусия по време на уъркшопа. Обучителните методи се допълват от ролеви игри, в които всеки може да се включи и да представи вижданията си за решаване на един или друг проблем.

Няколко групи, във всяка от които участват хора с увреждания и представители на общински структури, получават задача да формулират и степенуват най-острите проблеми пред тях за създаването на достъпна среда в тяхното населено място. След като представят вижданията си по групи, се очертават много от общите пречки, свързани с недостъпния пазар на труда, недостъпните транспорт, алеи, паркове, проблеми с паркирането, с информацията. Участниците в ролевата игра насочват вниманието си към въпросите, които могат да се решат по-бързо и без финансиране. Общинарите пък веднага правят сметка какви проекти трябва да се подготвят в най-близко време, за да получат по-скоро финансиране.

Само 10 процента от хората с увреждания работят с интернет, показва осъщественото в рамките на проекта проучване в българска община. Това поражда и идеята да се направят курсове за възрастни, в които те да бъдат обучени на компютърни умения, за да могат да общуват в скайп или с електронна поща, да четат законодателството.

В рамките на проект „Достъпност за всички” е създадено Ръководство за достъпност, изгражда се достъпен интернет портал, организират се конференции и обучителни семинари в градовете Благоевград, Хасково, Кърджали и Смолян.