ОбС – Благоевград отказа гратисен период на концесионера на хигиенната баня

Общинските съветници в Благоевград отхвърлиха предложението на концесионера на Хигиенната баня Христо Ковачки, с което той поиска да му бъде даден 18-месечен гратисен период, през който фирмата "Кристо-2008" да се освободи от плащането на концесионни такси.

Искането на концесионера бе внесено от Комисията по следприватизационен и следконцесионен контрол, с председател адвокат Албина Анева, без обаче да бъде съгласувано с общинската администрация. Точката предизвика бурни дебати, които прерастнаха в лични нападки между някои от общинските съветници. По време на словесните схватки между местните парламентаристи стана ясно, че едва след като комисията към ОбС е одобрила и се е съгласила да се даде гратисен период на Ковачки, материалите са внесени за съгласуване и становище от екипа на кмета Атанас Камбитов. Такова становище бе представено на съветниците днес в началото на сесията. Според него кметът Камбитов е категорично против подобна промяна в концесионния договор.

„Община Благоевград има сключени три концесионни договора и трите не са добри. В случая дебата е да се води по принцип, каква политика ще имаме в тази посока, не е важно да коментираме само конкретния случай. В момента има дело в Страсбург точно във връзка с този концесионен договор. Работата ни на всички е да защитаваме интересите на гражданите. Идват избори, нека избирателите да видят, мен лично ме е срам от това, което чух в тази зала”, коментира емоционално кметът Камбитов.
Предложението на комисията да се даде 18-месечен гратисен период на Ковачки бе подкрепено от общинските съветници от БСП, Зелената партия, Българска социалдемократическа партия, ВОТ-консерватори и Обединен блок на труда. Останалите 16 общински съветници бяха „против” исканата промяна на концесионният договор, чиито гласове бяха достатъчни, за да не се приеме несправедливото, в ущърб на общината, предложение.

Съветниците отхвърлиха и предложението на фирмата-концесионер "Аква парк" ЕАД за сключване на допълнително споразумение за изменение и допълнение на Договор за предоставяне на концесия, в частта за закрития басейн. Съветниците се обединиха около становището и приеха решение, с което отказаха исканията на „Аква парк” на строителния предприемач Николай Галчев и възложиха на кмета Атанас Камбитов при постигане на съгласие да подпише допълнително споразумение с концесионера при условията на решение №436 от сесията на ОбС през септември. Припомняме, че тогава общинските съветници предложиха на концесионера от договорът да се извади закрития плувен басейн и той да се върне за стопанисване и управление от общината.