Младежи от Хаджидимово и региона дебатираха по проблема с агресията в училище

Дейността на Инфоцентъра на евродепутата Мария Габриел в последната седмица на месец ноември(26 – 30.11.2012г.) бе посветена на идеята за толерантността и борбата с агресията в училище.

Ученици и младежи от Хаджидимово и региона имаха възможност да гледат късометражни филми на тема „Насилието сред младите” и да се запознаят с проекта на младежите от сдружение „Импулс”- Русе под мотото „Изкуство срещу агресията”. Наред с образователните филми, с участниците в инициативата се провеждаха и занимателни игри, чиято цел бе да привлекат вниманието върху понятията агресия, насилие, конфликт, толерантност. Младежите бяха изключително активни и споделиха както своето лично мнение по заданието, така и реални житейски ситуации, в които са се сблъсквали с насилие. Друг важен момент бяха предложенията на младите хора как обществото може да се пребори с този проблем.

Интерактивна част от заниманията бяха и писмените задания по темата „Агресия” и „Насилие”, по които младежите работиха на групи. Отделните отбори разработиха своите тези, които ще бъдат обобщени в единен анализ. Той ще покаже какво реално е отношението на младите хора към насилието.

*Данните сочат, че през последните година все повече хора търсят помощ при упражнено над тях насилие. В обществото все по-сериозно се засяга темата и жертвите знаят, че могат да потърсят помощ.

Фондация „Джендър алтернативи” изнесе информация, според която през последните 9 месеца 138 души са посетили нейния консултативен център.

„От тях 126 са жени, а 12 са мъже. Най-младият клиент е на 18 години, а най-възрастният – на 88г. При насилието няма малки и големи случаи, няма важни и маловажни , всеки проблем е важен и води до травми, които трябва да бъдат предотвратени”, посочват от фондацията.