Share |

„Излел е Делю хайдутин“ напусна Слънчевата система

Сондата на НАСА „Вояджър 1“, на чиято Златна плоча е записана и песента на Валя Балканска „Излел е Делю хайдутин“, достигна „магнитната магистрала“, която води в пространството извън Слънчевата система, съобщи Ед Стоун на конференция в Сан Франциско, цитиран от Ройтерс.

Сондата, изстреляна преди 35 години, за да проучва външните планети на Слънчевата система, като Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, сега се намира на 18 милиарда км от Земята. От това разстояние изпращаните от нея радиосигнали достигат до нас за 17 часа. Това ще е и първият обект, създаден от човек, който ще напусне нашата система.

Според учените „Вояджър 1“ се намира в район, където магнитните полеви линии на Слънцето се пресичат от тези извън Слънчевата система.Това явление е причината силно енергийни частици от експлозии на далечни супернови да връхлитат в Слънчевата система, докато по-малко заредените с енергия слънчеви частици я напускат.

„Това е като магистрала, пропуска и изхвърля частици“, обясни Ед Стоун, който е водещият учен на мисията „Вояджър 1“. Изследователите не знаят колко време ще е необходимо на сондата да премине „магнитната магистрала“, но смятат, че тя е последната сложна граница между Слънчевата система и междузвездното пространство. „Вероятно ще отнеме няколко месеца до няколко години“, казва Стоун.

eXTReMe Tracker