Share |

Вицепремиерът Цветанов и кметът Атанас Камбитов откриха изложба посветена на борбата срещу трафика на хора

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов пристигна на посещение днес в Благоевград.

В рамките на визитата си в областния град, заедно с кмета на града д-р Атанас Камбитов и председателя на Общински съвет Даниела Савеклиева, откри изложба посветена на борбата срещу трафика на хора. Министър Цветанов, който е председател на Националната комисия за борба с трафика на хора, припомни, че за разрешаването на този проблем са необходими постоянни усилия и воля, като в обръщението си към гостите и журналистите той поздрави кмета за възможността именно в Благоевград да се проведе такъв значим форум. Като отрицателен пример от практиката той изтъкна случай на студентка, която прекарала осем години от живота си, против волята си, принудена да продава тялото си. „Днес тя се е посветила изцяло на това да предпази други момичета да последват нейната съдба, а ние правим всичко възможно да ограничим разпространението на това деяние”, допълни още министърът. Вицепремиерът припомни, че Благоевград всъщност за втори път е домакин на голяма инициатива, посветена на превенцията с трафика на хора. „Преди около месец и половина, отново бях в Благоевград и раздавах на минувачите по улиците брошури с информация как да се предпазим от това да станем жертви на трафика на хора. Млад човек призна пред мен, че преди две години неговата приятелка е станала такава жертва, подмамена с работа в Испания, всъщност е била сексуално експлоатирана. Той подкрепи инициативата ни, защото превенцията е изключително важна”, каза министър Цветанов.

По време на церемонията, кметът изтъкна, че по този проблем се работи и на локално ниво, като в Благоевград ще бъде изградена „синя стая”, за деца жертви на престъпления, и че всички кампании и инициативи са изключително важни, тъй като спасяват животи. Той изрази надежда, че с изложбата ще се покаже лицето на това престъпление, и все повече млади хора ще бъдат предпазени да се превърнат в жертви. „Радвам се, че именно в Благоевград, където има повече от петнадесет хиляди студенти, имаме шанс да сме домакини на подобно събитие и да информираме за опасностите, които крие трафикът на хора”, каза още д-р Камбитов.

Министър Цветанов в знак на благодарност за ангажираността на общинското ръководство на Благоевград по този значим проблем подари на кмета Атанас Камбитов коледна картичка, изработена от 12-годишно дете жертва на трафика на хора, което е било подслонено в кризисен център. „Този подарък искам да напомня на кмета Камбитов, че трябва всички заедно да полагаме усилия за превенция на трафика на хора”, допълни министър Цветанов.

Преди вицепремиерът и кметът да вземат участие в изнесено заседание на

Националната комисия за борба с трафика на хора, което се проведе в община Благоевград, те поздравиха младежите от Детски съвет, които също заседават в сградата на общината. На срещата присъства и председателят на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов, който подчерта,че участието на младите хора в обществено значими кампании е от съществена важност при тяхното израстване и преодоляването на предизвикателствата, който съвремието им предлага.

В рамките на визитата си, министър Цветанов ще изнесе и публична лекция в Югозападния университет „Неофит Рилски”, която е част от поредицата лекции, които ще бъдат представени по темата в различни университети в страната.

eXTReMe Tracker