Запазва се на безплатното пътуване на пенсионираните железничари и работещите в системата на БДЖ и НКЖИ

Министърът на транспорта, информационните технологии Ивайло Московски съдейства за запазването на картите за безплатно пътуване на всички пенсионери, които са работили в системата на железниците.

По време на преговорите, които се водеха от зам.-министър Камен Кичев, бе постигнато споразумение между синдикатите и ръководствата на „Холдинг БДЖ” ЕАД и Национална компания „Железопътна инфраструктура”. С него се запазва и безплатното пътуване за работещите в системата на БДЖ и НКЖИ.

„До 15 февруари 2013 г. всички пенсионирани железничари ще могат да ползват досегашните преференции за безплатно неограничено пътуване, но с нови образци документи“, каза министър Московски. По думите му след тази дата, освен картата, те ще трябва да, разполагат и с билет с нулева стойност, издаден от билетна каса или във влак. За пътуване без билет с нулева стойност ще се налага глоба съгласно Тарифата за превоз на пътници.

Запазват се и преференциите за работниците. През първите четири месеца на 2013 г. служителите на БДЖ и НКЖИ ще ползват поименни карти, като преди всяко пътуване са длъжни да се снабдят с билет с нулева стойност от касите или от влака, с който пътуват. При пътуване само с карта служителите ще бъдат глобявани. До края на април от ръководството на БДЖ „Пътнически превози“ поеха ангажимент да не променят цените за картите на служителите на БДЖ „Товарни превози“ и НКЖИ.

След набиране на достатъчна информация за действието на новата система, ще се направи допълнителен анализ на реалните пътувания, като до 15 април 2013 г. синдикатите и ръководството на БДЖ трябва да се договорят за начина и обема на безплатните пътувания на железничарите и тези на преференциални цени.

Представителите на синдикалните организации се задължават, че няма да предприемат протестни действия за безплатните пътувания в тези срокове, ако БДЖ и НКЖИ изпълнят поетите ангажименти.

Министър Ивайло Московски разпореди да бъдат възстановени и спиранията на бързи влакове в определени гари, за да имат хората от тези населени места възможност да ползват железопътен транспорт. Разписанията трябва да бъдат променени от 18-и декември (вторник), като подробна информация може да бъде намерена на сайта на БДЖ.