Представят инвестиционната програма за развитие на Благоевград

Стойността на програмата е 9 милиона лева, като в това число се акумулират собствени средства в размер на 4 милиона плюс 5 милиона европейско финансиране.

В нея се предвижда Благоевград да затвърди водещата си позиция на един от най-добрите градове за живеене в България, като бъдат изцяло ремонтирани и рехабилитирани редица улици в града. В този план попадат улици в 7-ми микрорайон („Предел махала”) и в квартал „Старо Струмско”.

В инвестиционната програма за 2013 г. е предвидено да се обновят улиците „Битоля”, „Трифон Кунев”, „Иван Михайлов” и улица „Цар Иван Асен”, като ще бъде ремонтиран и подлезът на улица „Иван Михайлов”.
Нов асфалт ще се положи и по всички основни улици в централна градска част и много други. Предвижда се и подновяване на настилките на пътищата до селата Дъбрава и Железница, а всички спирки на градския
транспорт ще бъдат ремонтирани.

Според заложения план ще бъдат газифицирани училища и детски заведения в Благоевград, които не са газифицирани до този момент. За да се развие допълнително спортната инфраструктура, се предвижда изграждане на козирка и трибуни на стадион „Христо Ботев”, строителство на многофункционална спортна зала в 3-то ОУ и поставяне на покритие тип „Балон” над стадиона в квартал „Еленово”, който общината почисти в началото на годината. Ще бъдат изградени и спортни площадки към много от училищата.

Десет ще са новите и ремонтирани детски площадки, като най-голямата ще бъде тази в градинката пред НАП, заедно с парк пред градската минерална баня. Нов обучителен полигон за деца, ще бъде изграден на мястото на бившия
пазар в кв. „Запад”. В него децата ще се запознават с правилата за движение по пътищата, в напълно реална обстановка.
Парк „Бачиново” ще се облагороди чрез ново декоративно осветление, озеленяване, нови детски площадки и подобрена алея до парка.

Заложени са средства за ремонт на пенсионерските клубове в кварталите „Еленово” и „Грамада”, като средства са заделени и за изграждането на зала за тъжни ритуали на Новите гробища.

Заедно с всички заложени дейности, паралелно ще се реализират и планираните цели по проекта „Зелена и достъпна градска среда в Благоевград”, който общината вече подаде в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Неговата прогнозна стойност е 5 милиона лева, като ще бъдат изградени парк, велоалеи, стрийтфитнес и редица други съоръжения.

С така заложените приоритети, ръководството на община Благоевград цели в рамките на броени месеци, обликът на града значително да се подобри, както и да бъде развита жизнената и работната среда за гражданите.