Share |

Братя Галеви се спасиха и от конфискация

След като си спасиха кожите от правосъдието, сега скандалните дупнишки бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов успяха да спасят от закона и своето богатство – недвижима и движима собственост, пари и други скъпи вещи, които пазят на сигурно място.

Днес Върховният касационен съд (ВКС) прекрати делото по искането за възобновяване на процеса срещу "братя" Галеви за конфискация на имуществото им, направено от вече бившия главен прокурор Борис Велчев. Причината е изчезването на Пламен Галев и Ангел Христов и липсата на актуален адрес, на който да бъде извършена процедурата по призоваването им, съобщават от съда.

"Съдът не е дал ход на делото и е отложил същото за 25.01.2013 г., като е дал възможност на ВКП да посочи актуални адреси на осъдените, отразяващи местоживеенето им в страната и чужбина, за да бъде извършена процедурата по призоваването им. Във връзка с тези указание е получено писмо от ВКП, с което касационната инстанция се уведомява, че Пламен Галев и Ангел Христов се издирват в страната и чужбина с оглед влязла в сила присъда срещу тях и при получаване на информация за актуалните им адреси съдът незабавно ще бъде уведомен", мотивират се върховните съдии Красимир Харалмпиев, Севдалин Мавров и Даниела Атанасова.

Припомняме, че бившите барети бяха оправдани на първа инстанция от Кюстендилския окръжен съд. След това Софийският апелативен съд отмени това решение и осъди Галев и Христов съответно на 5 и 4 години затвор, постановявайки глоба в размер на 10 000 лв. и конфискация на 1/3 част от имуществото на първия и глоба – 7 000 лв. и конфискация на 1/4 част от имуществото на втория.

На 3 май ВКС измени присъдите само в наказателната част. В искането за възобновяване на делото за конфискация, подписано от бившия главен прокурор, се твърдеше, че "не са събрани доказателства за имотното състояние на подсъдимите и не е посочено какво имущество се конфискува". Затова Велчев поиска възобновяване на делото и връщането му на апелативния съд за ново разглеждане в частта за конфискацията.

http://faktor.bg

eXTReMe Tracker