Ромското включване в образователната система не се случва

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ заклеймява терора на ромската ученичка в сливенското село Градец над учителка, следствие на което учителката е получила тежка телесна повреда.

Синдикат „Образование“ за пореден път поставя горещия проблем на образователната система при интеграция на ромите в България. За огромно съжаление този проблем не се решава, а се разраства все повече. Все по трудна е работата на учители и директори в училищата с ромски ученици, защото там законът за народната просвета, правилника и наредбите са само една голяма препоръка. Педагози и персонал в тези училища за забравени, не само от бога, но и от община, държана и институции. И ако наказателните мерки и лостове за учителя в другите училища са поне малко ефективни, то в ромските училища тази ефективност е равна на нула. Оценките на ромските ученици са само метод за поощрение, но не и измерване на знания и умения. Отсъствията на ромските ученици не се отразяват. Огромна е дискриминацията в училищата с ромски ученици към децата от българската общност. Различните методи, безкрайните компромиси и нееднаквото оценяване на постигнатите резултати към българи и роми, поставя българските ученици в крайно неравностойна среда и отнема равния им шанс за следващо развитие.

По данни на синдиката над 15% от ромските ученици отпадат от образователната система след начален етап, но броя на необхванатите роми, който е застрашителен е по – големия проблем.

Шансът на България, да помисли за европейски норми при спазване на законите е да интегрира ромското население. Но израснали извън училище, ромите вече са заразени от неизлечима болест – болестта на изолацията, неравния шанс и политическата зависимост. Болестта на беззаконие и престъпност.

Синдикат „Образование“ е категоричен, че без образование, ромите няма да се научат на законност и гражданственост и затова приветства ранното задължително предучилищно образование.. Но синдикатът е също категоричен, че българското училище и българския учител не могат да се справят сами, а трябва да им се помогне.

Дори в новият закон за училищното образование няма текстове, регламентиращи различни мерки и подпомагащи стратегии, които биха помогнали на учителите в тези училища.

Синдикат „Образование“, ще настоява пред МОМН, да се отпусне финансова помощ за учителката от с. Градец за получилата телесна повреда по време на работа с ромски ученици.

Синдикатът ще настоява да се гарантират животът и здравето на всички учители в България, работещи с ромски ученици.

Учителите от КТ „Подкрепа“ за пореден път поставят въпроса за изработване на ромски стандарт в образователната система с олекотен режим на присъствие и оценяване, който да помогне на ромските ученици и спре дискриминацията към българските деца и ученици.