Share |

Сдружение „Долината на Места” подготвя стратегия за развитието на региона

Сдружение „Долината на Места” започна вчера същинската си работа. Управителният съвет проведе работно заседание под председателството на депутата от ГЕРБ Любен Татарски, който е и инициатор на идеята за създаването на сдружението.

„Долината на Места” бе регистрирано през януари тази година, като в него участват общините по поречието на реката, неправителствени организации, представители на бизнеса от региона, физически лица. На първото си заседание Управителният съвет прие проект на програма за работата на Сдружението през 2013 г. и проектобюджет. В него участваха кметът на Разлог Красимир Герчев, зам. кметът на Банско Сашка Въчкова, кметът на Гоце Делчев Владимир Москов, представители на „Балканстрой”, „Пирин текс”, Първа инвестиционна банка, Корпоративна търговска банка и НПО.

„Членовете на УС се обединиха около идеята за разработване на стратегия за интегрирано регионално развитие на общините по долината на река Места за периода 2014-2020 година”, уточни председателят Любен Татарски. Взето е решение за създаване на работна група, в чийто състав ще влязат експерти от общините и представители на неправителствения сектор, които в тясно сътрудничество с бизнеса започват работа по изработването на програмния документ. На вчерашното заседание на УС бе насрочено и първото Общо събрание, което ще се проведе през месец март.

Учредителното събрание на сдружението с нестопанска цел „Долината на Места” се проведе през октомври миналата година. Основните цели на сдружението са динамично, качествено и устойчиво развитие на гражданското общество и културата, техниката и технологиите, утвърждаването на духовните ценности и личностната реализация, както и защитата на околната среда на региона, обхващащ териториите на общините Банско, Белица, Гоце Делчев, Гърмен, Разлог, Сатовча, Хаджидимово, Якоруда чрез прилагане на нов модел на партньорство между публичните власти, бизнеса и гражданските организации.

eXTReMe Tracker