Share |

20 години детски вестник „Хей, хлапета”

На 12 февруари в кинозалата на Регионалния исторически музей – Благоевград Обединен детски комплекс – Благоевград и детска редакция „Хей, хлапета” се проведе творческа среща по повод 20 годишнината от създаването на детския вестник „Хей, хлапета” и представяне на новия брой на вестника.

В препълнената кинозала на Историческия музей, по време на творческата среща, присъстваха много деца, родители, учители, местни творци и бивши възпитаници на редакцията. Водещите и 26 деца от Детската редакция представиха вестник „Хей, хлапета” от създаването му през 1992 год. до сега и с голямо вълнение и настроение духнаха свещичките на празничната торта. След това малките журналисти представиха новия 44 брой на вестника и сами прочетоха свои творби - стихове, гатанки, приказки, разкази, част от рубриките за любознателните - математически ребуси, тестове, магически квадрати, пъзели, лабиринти, кръстословици, занимателни и логически загадки, за природолюбителите с интересна информация за необикновени растения и животни, за музиката и изкуството, за децата от хандбалния клуб „Интер” с ръководител Софка Арабаджиева и др. Вестникът съдържа и анкета, много смешки и календар за 2013 г. със снимки от Коледния карнавал на Детската редакция.
В празничната програма на тържеството взеха участие деца от ДВФ „Мая” при ОДК и деца от ІV клас от ХІ ОУ.

По време на празника Детската редакция получи Почетна грамота от директора на ОДК за постигнати високи резултати в областта на литературното творчество и журналистиката и по повод 20 години от създаването на в-к „Хей, хлапета” и много поздравителни адреси – от СОУИЧЕ, ЕГ, Център по изкуствата, Радио Благоевград, от бивши възпитаници на редакцията, Маргарита Лапева – детска поетеса и др.

Вестник „Хей, хлапета” е издание на Детската редакция към Обединен детски комплекс – Благоевград с ръководител Красимира Александрова. Той е популярен и чакан от детската аудитория в Благоевград и региона, защото се списва от деца, показва света и събитията през детските очи и е четивен и атрактивен. Това е може би първият детски вестник в България, който се пише от деца за деца. Създаден е преди 20 години и е отличен с Първа награда още през 1996 година в Националения конкурс за детски и училищни печатни издания „Рицари на познанието”. През тези години Детската редакция която го подготвя, се утвърди като територия за изява на млади таланти, за работа с деца с изявени интереси, за развиване на тяхното творческо въображение и талант. През тази учебна година в нея членуват 39 талантливи деца на възраст от 9 до 12 г. от различни училища в Благоевград. Тук децата правят първите си стъпки в журналистиката, учат се да пишат, да редактират и графично да оформят страниците на вестника.

Малките журналисти освен вестника, списват и издават детски сборници и книжки, в които публикуват свои творби – едни от последните са „Зимна приказка”, „Баба Марта бързала”, „Коледна книжка”, „Слънчице, здравей”, „Пъстроцветна дъга” и други. Периодично участват в телевизионни и радиопредавания, много често влизат в ролята на водещи на детски празници и състезания.

Децата от редакцията ежегодно участват в регионални и национални литературни конкурси. Десетки са наградите и отличията, които са печелили в тях. Само през изминалата учебна година участниците в конкурсите са получили 16 индивидуални награди. През настоящата учебна година Детската редакция беше отличена за вестник „Хей, хлапета” с ІІІ място в Петия национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски” – Русе`2012, в раздел „Журналистика” – колективно участие с ученически вестник, в конкуренция с гимназисти.

eXTReMe Tracker