Кметът на Благоевград остро протестира срещу начина на избор на новия директор на театъра

В отворено писмо кметът на Община Благоевград изрази острия си протест срещу начина, по който бе проведен обявеният на 22.12.2012г. конкурс за директор на Драматичен театър „Н. Вапцаров”.

"Категорично съм против начина на назначението на госпожа Надя Асенова, без да коментираме или оспорваме професионалните й качества като режисьор и творец. Това име е изцяло непознато за нас, както и за творческия състав на театъра. Не е ясно как и въз основа на каква информация тя е изградила своите концепция, в какво точно се изразява нейната сериозност и реалистичност, след като тя не е обсъдила с нас като основен парньор възгледите си поне в тяхната финансова част. Искам да припомня, ако някой е забравил, че театърът е държавна структура и към развитието, на която винаги сме били съпричастни през годините. Известно ви е, че тя се съфинансира от общината и ние сме поели цялата отговорност и тежест за провеждането на голям театрален фестивал. Ако сте регистрирали по-тежки финансови дефицити или задължения, не става ясно защо те биват обявени в конкретния ден на конкурса и защо не са взети мерки навреме.

Този конкурс, беше обявен на тъмно. За него ние разбрахме на 7януари 2013 година, при това от медиите, а малко по-късно пристигна и писмото, в което ни уведомихте, че трябва да излъчим за комисията наш представител. Смятам, че е недопустимо и несериозно да ни игнорирате изцяло от процеса, свързан с този конкурс и да се отнасяте към нас само като зрител.

Не намирам никакво обяснение защо пренебрегнахте диалога с нас, относно перспективите на Благоевградския театър и качеството на неговото управление. Вероятно едно от логичните обяснения за решението на комисията е, че искате да натрапите удобна някому фигура и имате намерение изцяло да поемете ангажимента за финансирането на културния институт и затова сте предпочели човек с „опит” свързан с театри в криза.

При нас вече има постъпили сигнали от участници в конкурса за нередности при провеждането му. Настоявам да бъдем запознати с цялата документация и особено с попълнените от членовете на комисията анкенти карти. Държа да се съобразите с нашата позиция, че той трябва да бъде анулиран и обявен нов според морала и правилата."

Атанас Камбитов,
кмет на Община Благоевград